Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Scholzove finančné plány sa rúcajú, nemecká ekonomika naliehavo potrebuje investície. Dlhovú brzdu neobídu

26.11.2023, 17:22
Autor:
TASRTASR

Rozhodnutie ústavného súdu z 15. novembra proti rozpočtovému manévru, ktorým chcela spolková vláda obísť dlhovú brzdu, narušilo finančné plány koalície kancelára Olafa Scholza.

Rozpočtová kríza v Nemecku dala nový impulz k diskusii o reforme takzvanej dlhovej brzdy, a to dokonca aj medzi opozičnými konzervatívcami. Najväčšia európska ekonomika totiž naliehavo potrebuje investície, čo aktuálne prevážilo aj nad doterajšou posadnutosťou nemeckých politikov fiškálnou striedmosťou. Informujeme o tom na základe správy agentúry Reuters.

Rozhodnutie ústavného súdu z 15. novembra proti rozpočtovému manévru, ktorým chcela spolková vláda obísť dlhovú brzdu, narušilo finančné plány koalície kancelára Olafa Scholza.

Prísne fiškálne pravidlá

Zároveň tiež signalizovalo, že terajšia vláda, ako aj tie budúce sa budú musieť prísnejšie držať ducha fiškálnych pravidiel, ktoré obmedzujú štrukturálny deficit štátneho rozpočtu na 0,35 percenta hrubého domáceho produktu. Nemecká ekonomika by pritom potrebovala zvýšenie vládnych výdavkov.

Šéfovia firiem, ako aj politickí lídri sa obávajú, že vláda nebude schopná financovať politiky a programy reagujúce na rastúce výzvy, od zmeny klímy po vojnu na Ukrajine.

image

Pacient Európy? Nemecká ekonomika mieri do technickej recesie, nadol ju sťahujú reality a stavebníctvo

Najväčšia európska ekonomika už roky trpí chronickým nedostatkom investícií, čo podľa ekonómov prispieva k jej súčasnej stagnácii. Preto výzvy na reformu dlhovej brzdy silnejú dokonca aj medzi konzervatívcami, ktorých sťažnosť podnietila rozhodnutie ústavného súdu.

Aktuálne napríklad nie je jasné, čo sa stane s miliardovými štátnymi dotáciami prisľúbenými americkému výrobcovi čipov Intel pre plánované závody v Sasku-Anhaltsku, ktoré sa považujú za kľúčové pre prechod Nemecka na uhlíkovo neutrálnu ekonomiku.

Strategické investície

"Ide o strategické investície, musí predsa existovať spôsob," ako ich financovať, uviedol pre agentúru Reuters konzervatívny krajinský premiér Reiner Haseloff. "Inak tieto technológie pôjdu do Spojených štátov."

Agentúra Scope Ratings odhaduje, že "podinvestovanosť" Nemecka v uplynulom desaťročí v porovnaní s ostatnými ekonomikami s ratingom AAA predstavovala približne 300 miliárd eur. Podľa berlínskeho starostu Kaia Wegnera sa "dlhová brzda stáva čoraz väčšou brzdou budúcnosti".

Reforma dlhovej brzdy by však znamenala zmenu ústavy, čo si vyžaduje dvojtretinovú väčšinu v parlamente a zdá sa, že je ešte ďaleko.

Nemecko zaviedlo brzdu s konsenzom všetkých strán v roku 2009 po globálnej finančnej kríze a na úsvite európskej dlhovej krízy. Od nástupu pandémie ochorenia COVID-19 v roku 2020 však muselo brzdu pozastaviť, čo môže vláda urobiť v prípade "výnimočných núdzových situácií", aby mohla financovať potrebné opatrenia.

Nahromadili sa krízy

Odvtedy sa nahromadili ďalšie krízy, čo vládu nútilo sa čoraz viac uchyľovať k mimorozpočtovým prostriedkom, aj keď obsluha dlhu sa pre nárast úrokových sadzieb zvýšila.

Rozhodnutie súdu z 15. novembra proti rozpočtovému manévru týkajúcemu sa presunu 60 miliárd eur z nevyužitej pandemickej pomoci do fondu na ekologickú transformáciu naznačilo, že Berlín sa bude musieť v budúcnosti viac držať ducha brzdy.

image

Bodná rana drahých peňazí zasiahla srdce eurozóny

Zároveň to vládu prinútilo, aby tento týždeň pozastavila platnosť dlhovej brzdy štvrtý rok po sebe, čo je jasným znakom, že reforma je potrebná, myslí si hlavný ekonóm ING Carsten Brzeski.

"Dlhová brzda bola zavedená, keď Európa mala problém s udržateľnosťou dlhu a Nemecko chcelo ísť príkladom," uviedol Brzeski. "Teraz má najmä Nemecko problém s rastom a konkurencieschopnosťou. Keď sa zmenia časy, mala by sa zmeniť aj dlhová brzda."

Brzeski poukázal na to, že pomer verejného dlhu Nemecka k HDP je len mierne nad 60 %, zatiaľ čo vo Francúzsku, Taliansku a Španielsku predstavuje viac ako 100 percent. Nemecko si za aktuálnu sebadeštrukciu môže podľa neho samo.

01 - Modified: 2023-11-24 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pacient Európy? Nemecká ekonomika mieri do technickej recesie, nadol ju sťahujú reality a stavebníctvo 02 - Modified: 2023-11-24 14:09:50 - Feat.: 1 - Title: Bodná rana drahých peňazí zasiahla srdce eurozóny 03 - Modified: 2023-11-20 12:11:49 - Feat.: 1 - Title: Nemecká centrálna banka zatiaľ neočakáva výraznejšie spomalenie inflácie
01 - Modified: 2024-04-29 17:50:27 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli takmer o dolár, Brent sa pohybuje nad 88,60 dolára za barel 02 - Modified: 2024-04-29 17:12:28 - Feat.: - Title: Bývalý príslušník Bundeswehru sa priznal k špionáži pre Rusko 03 - Modified: 2024-04-29 14:56:15 - Feat.: - Title: Ukrajinci, ktorých v Nemecku na smrť pobodal Rus, boli podľa Kyjeva vojakmi 04 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení 05 - Modified: 2024-04-29 11:53:52 - Feat.: - Title: Nemecký minister poľnohospodárstva chce rozšíriť štátnu pomoc pre farmárov v Únii
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 00:50