Olivy. FOTO: Reuters
StoryEditor

Po silných dažďoch nasledovalo horúce leto. Talianski farmári sa sťažujú na slabú úrodu olív

04.11.2023, 11:23
Autor:
TASRTASR

Podľa poľnohospodárskeho združenia Coldiretti sa tento rok produkcia v Taliansku odhaduje na 290-tisíc ton, čo je pokles z 315-tisíc ton v roku 2022 a najmenej za štyri roky.

Taliansko je po Španielsku druhým najväčším výrobcom olivového oleja na svete. Miestni pestovatelia olív však tento rok lamentujú nad slabou úrodou v dôsledku extrémneho počasia. Informuje o tom agentúra AFP.

V tomto ročnom období by sa mali stromy na pozemku Alana Risola v strednom Taliansku, severne od Ríma, skláňať pod bohatou úrodou olív. Extrémne počasie v dôsledku klimatických zmien však zničilo jeho úrodu. "Produkcia klesla o 80 percent," povedal 43-ročný farmár.

Krajina trpí klimatickými zmenami

Región známy už od rímskych čias svojimi olivovými hájmi sa môže pochváliť stromami, ktoré majú údajne stovky, ba až tisíce rokov. Meniace sa vzorce počasia sú však nesmierne náročné.

"Už niekoľko rokov naša krajina skutočne trpí klimatickými zmenami," poznamenal Risolo, pričom poukázal na prívalové dažde v kontraste s "dlhými obdobiami horúčav trvajúcich až do jesene".

image

Extrémne horúčavy rekordne zdraželi cukor. Prejaví sa to aj na Slovensku, no nie okamžite

Na slabú úrodu sa sťažuje väčšina farmárov v stredných a severných oblastiach Talianska. Podľa poľnohospodárskeho združenia Coldiretti sa tento rok produkcia v Taliansku odhaduje na 290-tisíc ton, čo je pokles z 315-tisíc ton v roku 2022 a najmenej za štyri roky.

Siné dažde a horúce leto 

Po zbere putujú olivy do mlyna, kde sa umyjú, triedia a následne drvia na zelenkastú pastu, z ktorej sa získava vzácny extra panenský olej. Agronóm Stefano Cifeca, ktorý je zodpovedný za kontrolu kvality, potvrdil, že tohtoročná úroda je mizerná.

"Bohužiaľ, tento rok klimatické zmeny spôsobili, že v apríli a máji, v mesiacoch kvitnutia, sme mali silné dažde, ktoré zmyli peľ," uviedol.

Nasledovalo horúce leto bez dažďa. Talianski farmári sú zvyknutí na ťažké časy. Risolo spomína, že v roku 2018 mu úrodu zničil mráz. Varoval však, že poľnohospodárstvo čelí "neistejšej budúcnosti ako kedykoľvek predtým".

image

Cena olivového oleja stúpla dvojnásobne, v Španielsku sa stal predmetom krádeží za státisíce eur

Ide o veľa. Taliansko má 150 miliónov olivovníkov, ktoré prinášajú ročný obrat zhruba tri miliardy eur a podporujú 400-tisíc podnikov, uvádza Coldiretti.

"Našťastie je olivovník veľmi robustná rastlina, ktorá sa dokáže prispôsobiť zmenám klímy," poznamenal Cifeca.

Napriek slabej úrode v strede a na severe Talianska národnú produkciu tento rok zachránili južné regióny, Apúlia a Kalábria.

Produkcia klesla aj v Španielsku

Poľnohospodárom pomáhajú aj rastúce ceny na svetovom trhu s olivovým olejom, keďže utrpela aj produkcia v Španielsku, ktoré bežne pokrýva polovicu svetovej ponuky.

Produkcia v Španielsku klesla o 34 percent v porovnaní s priemerom za uplynulé štyri roky, podľa údajov zo septembra, v dôsledku dlhotrvajúceho sucha.

Rastúce ceny sú však zlou správou pre spotrebiteľov. Samotné Taliansko pritom spotrebuje 15 percent olivového oleja vyrobeného na celom svete.

01 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-16 09:43:46 - Feat.: - Title: Koralové útesy po celom svete čelia vlne blednutia, zistili vedci 03 - Modified: 2024-04-15 20:51:38 - Feat.: - Title: Plán na výstavbu záchytných centier pre migrantov v Albánsku sa odkladá, informuje talianske ministerstvo 04 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta 05 - Modified: 2024-04-14 19:02:00 - Feat.: - Title: V talianskej oblasti Napola zaznamenali slabé zemetrasenie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 13:48