Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Skupina G7 by mala v pondelok schváliť kódex pre firmy vyvíjajúce systémy AI, chce zmierniť riziká

29.10.2023, 16:11
Autor:
TASRTASR

Dobrovoľný kódex bude míľnikom pre spôsob, ako budú veľké krajiny riadiť umelú inteligenciu v súvislosti s obavami týkajúcimi sa ochrany súkromia a bezpečnostnými rizikami, vyplýva z dokumentu.

Skupina siedmich najvyspelejších krajín sveta by sa v pondelok mala dohodnúť na kódexe správania pre firmy, ktoré vyvíjajú pokročilé systémy umelej inteligencie, ako vyplýva z dokumentu G7. Vlády sa totiž snažia zmierniť riziká spojené s umelou inteligenciou a jej potenciálneho zneužitia. Informujeme o tom na základe správy agentúry Reuters.

Dobrovoľný kódex bude míľnikom pre spôsob, ako budú veľké krajiny riadiť umelú inteligenciu v súvislosti s obavami týkajúcimi sa ochrany súkromia a bezpečnostnými rizikami, vyplýva z dokumentu.

image

Záhada mozgu rozlúštená. Umelá inteligencia odhalila, v čom spočíva zvýšené riziko duševných chorôb

Lídri skupiny siedmich G7, ktorú tvoria Kanada, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko, Veľká Británia a Spojené štáty, ako aj Európska únia, odštartovali tento proces v máji na ministerskom fóre nazvanom "Hirošimský proces AI".

Cieľom 11-bodového kódexu "je podpora bezpečnej, spoľahlivej a dôveryhodnej AI po celom svete a bude poskytovať dobrovoľné usmernenia pre činnosti organizácií vyvíjajúcich najpokročilejšie systémy AI vrátane najpokročilejších základných modelov a generatívnych systémov AI", uvádza sa v dokumente G7. Mal by "pomôcť využiť výhody a zaoberať sa rizikami a výzvami, ktoré tieto technológie prinášajú".

image

Vo využívaní AI sme zatiaľ len v roku jeden, no pozor otvorili sme ňou Pandorinu skrinku

Kódex požaduje od firiem, aby prijali primerané opatrenia na identifikáciu, hodnotenie a zmierňovanie rizík v celom životnom cykle AI, ako aj na riešenie incidentov a vzorov zneužívania po uvedení produktov AI na trh.

Firmy by mali zverejňovať správy o možnostiach, obmedzeniach, používaní a zneužívaní systémov AI, a tiež investovať do spoľahlivých bezpečnostných kontrol.

Európska únia je na čele regulácie vznikajúcej technológie svojím prísnym zákonom o AI, zatiaľ čo Japonsko, Spojené štáty a krajiny v juhovýchodnej Ázii zaujali v záujme podpory ekonomického rastu v porovnaní s úniou uvoľnenejší prístup.

Šéfka Európskej komisie pre digitálne technológie Věra Jourová, ktorá začiatkom tohto mesiaca vystúpila na fóre o správe internetu v japonskom Kjóte, uviedla, že kódex správania je pevným základom na zaistenie bezpečnosti a že bude slúžiť ako premostenie, kým nebude zavedená regulácia.

01 - Modified: 2023-10-23 09:38:30 - Feat.: 0 - Title: Záhada mozgu rozlúštená. Umelá inteligencia odhalila, v čom spočíva zvýšené riziko duševných chorôb 02 - Modified: 2023-10-20 08:47:44 - Feat.: 1 - Title: Filipínski vojaci nemôžu používať aplikácie s umelou inteligenciou, podľa ministra predstavujú bezpečnostné riziko 03 - Modified: 2023-10-05 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Generácia Y preberá motory ekonomík. Firmy by ich mali vychovávať a poskytnúť im priestor na sebarealizáciu
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Technológiu nákupov bez pokladní od Amazonu stráži AI. Nakupujúcich nesledujú utajene zamestnanci 02 - Modified: 2024-04-26 10:01:32 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia si uletela: Takto podľa nej vyzerajú typickí ľudia z európskych krajín. Najviac ťa pobavia Česi a Taliani 03 - Modified: 2024-04-26 13:24:12 - Feat.: - Title: Pomocou AI vytvoril obnažené deepfake fotky detí, umelú inteligenciu tak skoro nepoužije. Britský súd vydal prelomový verdikt 04 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily 05 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 08:57