FOTO: REUTERS
StoryEditor

Taliansko stanovilo strop pre mimoriadnu bankovú daň zo ziskov na úrovni 0,1 percenta

09.08.2023, 09:58
Autor:
TASRTASR

Aj iné európske krajiny, ako napríklad Španielsko a Maďarsko, zaviedli dane z mimoriadnych ziskov bánk.

Taliansko stanovilo strop na úrovni 0,1 percenta celkových bankových aktív pre novú daň zo ziskov, ktoré veritelia vygenerovali z vyšších úrokových sadzieb potom, čo prekvapivé oznámenie nového odvodu vyvolalo v utorok výpredaje na trhu s akciami. Informovala o tom agentúra Reuters.

Akciový index talianskych bánk do konca obchodovania na burze v utorok klesol o 7,6 percenta, pričom akcie lídra v sektore, banky Intesa Sanpaolo, sa znížili o 8,6 percenta.

Aj iné európske krajiny, ako napríklad Španielsko a Maďarsko, zaviedli dane z mimoriadnych ziskov bánk. Rozhodnutie Talianska však zasiahlo trh nepripravený a poškodilo dôveru investorov.

image

Po rekordných ziskoch šok. Akcie talianskych bánk sa prepadli po tom, ako vláda zaviedla neočakávanú daň

Konzervatívna vláda premiérky Giorgie Meloniovej sa pohrávala s myšlienku bankovej dane, no zdalo sa, že od tohto plánu upustila. Konečné rozhodnutie prekvapilo aj ministrov, ktorí sa zišli na zasadnutí vlády v pondelok večer.

V snahe upokojiť trhy ministerstvo financií oznámilo, že výnosy z dane nebudú predstavovať viac ako 0,1 percenta celkových aktív veriteľov.

Analytici Citi v utorok odhadli, že daň by mohla priniesť do štátnej pokladnice sumu vo výške približne pol percenta z celkových rizikovo vážených bankových aktív v roku 2023.

Podľa zdrojov v Ríme a výpočtov analytikov sa očakáva, že výnosy z dane zostanú pod hranicou troch miliárd eur.

image

Pri Talianskom Lampeduse sa potopili dve lode s migrantmi, vyše 30 je nezvestných

Daň, ktorá vyvolala vlny otrasov v celom európskom sektore, sa sústredí na nárast čistého úrokového príjmu bánk z vyšších sadzieb alebo na zisky veriteľov z rozdielu medzi úrokovými sadzbami z úverov a vkladov.

Keď Európska centrálna banka zvýšila svoje úrokové sadzby, komerčné banky zvýšili úroky z pôžičiek, ale zdržali sa zvýšenia úrokov z vkladov.

Všetci hlavní talianski veritelia vykázali začiatkom augusta oveľa lepšie výsledky za prvý polrok, ako sa očakávalo, a zlepšili svoj výhľad zisku aj za celý rok vďaka príjmom z vyšších úrokov.

01 - Modified: 2024-04-27 08:22:20 - Feat.: - Title: Oblasť okolo talianskej sopky Vezuv zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa 02 - Modified: 2024-04-26 15:55:05 - Feat.: - Title: Novinári talianskej verejnoprávnej RAI vstúpia do štrajku pre zásahy vlády 03 - Modified: 2024-04-25 14:55:54 - Feat.: - Title: Taliansko ostro odsudzuje trest smrti pre iránskeho rappera 04 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie 05 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 22:29