AppleApple uzavrel svoj ruský online obchod. Zákazníci si môžu produkty prezerať, ruské stránky Applu fungujú, ale kúpiť výrobky nie je možné, zákazníci sa len dozvedia, že obchod je v tejto chvíli zatvorený. V stredu neotvorili ani kamenné predajne s produktmi Applu. Spoločnosť tiež zastavila vývoz do Ruska a obmedzila fungovanie platobnej služby Apple Pay a ďalších služieb v krajine.Reuters
StoryEditor

Nechcú mať nič spoločné s Ruskom. Svetové firmy si vyberajú Ukrajinu

06.03.2022, 11:45
Mnohé nadnárodné súkromné spoločnosti sa rozhodli prerušiť vzťahy s Ruskom, každý deň sa zoznam podnikov rozširuje.

Už týždeň je Rusko pod paľbou ekonomických sankcií. Minulý víkend sa to rýchlo zomlelo. Prvým ekonomickým postihom pre Rusko bolo odrezanie siedmich ruských bánk od platobného systému SWIFT. Druhým bolo zmrazenie dvoch tretín aktív Ruskej centrálnej banky, aby s nimi už nemohla narábať.

„Tresty“ od zvyšku sveta však neostali len pri tom. V súčasnosti Moskve ubližujú aj mnohé svetové firemné giganty. Rozhodli sa totiž svoje prevádzky alebo export do Ruska pozastaviť.

A vyzerá to ako domček z karát – každý deň nová firma oznamuje svoju podporu Ukrajine. HN sa pozreli na desať významných spoločností, ktoré sa v posledných dňoch rozhodli obrátiť chrbtom Putinovej krajine.

Adidas

Nemecký výrobca športového oblečenia prerušil partnerstvo s Ruským futbalovým zväzom s okamžitou platnosťou, informoval hovorca spoločnosti. Stalo sa tak pre narastajúci počet obetí na Ukrajine. Rozhodnutie prišlo po tom, ako sa Manchester United rozhodol ukončiť zmluvu s ruskou leteckou spoločnosťou Aeroflot.

Airbus

Najväčší svetový výrobca lietadiel „pozastavil podporné služby ruským leteckým spoločnostiam, ako aj dodávku náhradných dielov do krajiny“, uviedol hovorca Airbusu pre Reuters. Spoločnosť tiež analyzuje, či Moskovské inžinierske centrum poskytuje služby miestnym zákazníkom a kontroluje súlad s platnými medzinárodnými sankciami. Podobne je na tom aj druhý najväčší hráč odvetvia, spoločnosť Boeing.

​Airbnb

Brain Chesky na Twitteri najskôr informoval o pomoci pre ukrajinských emigrantov, ktorí sa môžu ubytovať zadarmo u hostiteľov. Neskôr, rovnako ako ďalšie spoločnosti, uviedol pozastavenie všetkých prevádzkovateľov v Rusku a tiež v Bielorusku.

Apple

„Minulý týždeň sme zastavili všetky exporty do nášho predajného kanála v krajine. Apple Pay a ďalšie služby boli obmedzené. RT News a Sputnik News už nie sú k dispozícii na stiahnutie z App Store mimo Ruska,“ píše sa vo vyjadrení spoločnosti Apple. Zároveň dodáva, že zakázali dopravné a aktuálne udalosti v Apple Maps ako bezpečnostné a preventívne opatrenie pre ukrajinských občanov.

Disney

Najvplyvnejšie hollywoodske štúdio Disney sa na základe „nevyprovokovanej invázie na Ukrajinu a tragickú humanitárnu krízu“ rozhodlo pozastaviť uvádzanie nových filmov do ruských kín, informoval o tom hovorca štúdia. Na tamojší trh sa neuvedie ani pripravovaný animovaný film od spoločnosti Pixar – Keď sa červenám.

​Harley-Davidson

Pozastavenie obchodovania v Rusku a dovoz motocyklov ohlásila aj legendárna americká firma Harley-Davidson. „Naše myšlienky pokračujú v záujme bezpečnosti ľudí na Ukrajine a tých, ktorých zasiahla kríza,“ povedal hovorca podniku pre FOX Business. Podobne aj mnohí výrobcovia áut, ako napríklad Volvo, Volkswagen či Toyota zastavili svoje obchodovanie alebo pozastavili export áut do Ruska.

H&M Group

Rusko dostalo stop aj od švédskej firmy s oblečením H&M Group. Na svojej stránke spoločnosť uvádza, že „je hlboko znepokojená tragickým vývojom na Ukrajine a stojí pri všetkých trpiacich“. Nadácia H&M Foundation prispela neziskovej organizácii Save the Children a Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov.

HSBC

Okrem toho, že ruské banky nemôžu využívať medzinárodný platobný systém SWIFT, mnohé prišli o spoluprácu s britským peňažným domom HSBC. Patrí medzi najväčšie na svete a zrušil vzťahy napríklad s druhou najväčšou finančnou inštitúciou v Rusku, VTB.

IKEA

Známa švédska firma vyrábajúca nábytok po dohode s holdingovou spoločnosťou Ingka Group, ktorá kontroluje väčšinu obchodov IKEA, tiež pozastavila činnosť v Rusku. V spoločnom vyhlásení uviedla, že „vojna má obrovský vplyv na ľudí a má za následok vážne narušenie dodávateľského reťazca a obchodných podmienok“.

Shell

V súčasnej situácii sa európska petrochemická spoločnosť rozhodla opustiť svoje ruské plynárenské podniky a zariadenia na držanie skvapalneného zemného plynu. Ukončila aj spoluprácu s tamojšou spoločnosťou Gazprom. Nájsť alternatívu za ruský plyn a ropu nie je jednoduché. No napríklad aj švajčiarska Trafigura, ktorá obchodovala s ropou a so zemným plynom z Putinovej krajiny, prehodnocuje svoje operácie a zmrazila ďalšie investície.

01 - Modified: 2022-02-26 15:13:29 - Feat.: 0 - Title: Česi rázne zakročili, urobila tak aj spoločnosť Meta. Proti ruskej propagande sa spája celý svet 02 - Modified: 2022-03-01 21:43:25 - Feat.: 0 - Title: Česká spoločnosť zablokovala dátové služby pre klientov v Rusku a Bielorusku 03 - Modified: 2022-03-02 11:11:36 - Feat.: 0 - Title: Spoločne pre Ukrajinu: Počas benefičného koncertu ČT sa vyzbieralo viac ako 6 miliónov eur
01 - Modified: 2024-04-29 12:40:21 - Feat.: - Title: Po iPhonoch prišiel rad aj na iPady. Operačný systém iPadOS pre tablety Apple musí spĺňať nové pravidlá EÚ 02 - Modified: 2024-04-29 09:54:45 - Feat.: - Title: Apple varuje. Váš iPhone môže byť hacknutý 03 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový iPad Pro bude ešte výkonnejší. OLED verzia môže prísť s čipom M4 a vylepšenou AI 04 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 05 - Modified: 2024-04-23 06:00:00 - Feat.: - Title: Toto so svojím iPhonom robí úplne každý. Vskutočnosti si však ničíš mobil aj batériu, potvrdzuje to aj samotný Apple
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 02:24