Reuters
StoryEditor

Brexit bez dohody je zatiaľ odvrátený, neistota však pokračuje, upozorňuje MMF

11.04.2019, 20:41
Autor:
ČTKČTK
Šéfka MMF Christine Lagardeová tvrdí, že odklad brexitu znamená "pokračujúce neistotu".

Odklad odchodu Británie z Európskej únie síce nateraz odvrátil riziko brexitu bez dohody, znamená však pokračovanie neistoty spojenej s negatívnymi hospodárskymi dôsledkami. Uviedla to dnes šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová.

Dvadsaťsedem krajín Európskej únie a Británia sa v noci na dnes dohodli na odklade brexitu do 31. októbra s tým, že ak britský parlament schváli dohodu o vystúpení, odíde krajina z únie skôr.

Britská premiérka Theresa Mayová už predtým od EÚ získala jeden odklad brexitu na 12. apríla, teda na tento piatok.

"Británia aspoň neodíde 12. apríla bez dohody," povedala v reakcii na nový odklad Lagardeová. "Brexit bez dohody by bol hrozný výsledok," dodala. Upozornila však, že odklad znamená "pokračujúce neistotu" a neprináša vyriešenie brexitu.

Analytici najväčšej švajčiarskej banky UBS predpokladajú, že sa teraz Mayová s najväčšou pravdepodobnosťou bude snažiť presadiť v parlamente doteraz odmietanú dohodu o podmienkach brexitu, ktorú vyrokovala so zástupcami EÚ.

Túto snahu však považujú za odsúdenú na neúspech. Očakávajú, že Mayová bude dotlačená k rezignácii, čo podľa nich pravdepodobne povedie k predčasným parlamentným voľbám.

Jeden z vedúcich pracovníkov UBS portálu CNBC takisto oznámil, že odklad brexitu bude pre Britániu znamenať pokračovanie hospodárskych problémov, pretože podniky a spotrebitelia si uchovajú obozretný prístup k investíciám a nákupom veľkých položiek.

Americká banka Citigroup označila postupné krátkodobé odklady brexitu za najhorší možný vývoj pre podnikateľskú dôveru a investície. Nemecká Commerzbank vidí len "obmedzený priestor" pre akékoľvek oživenie britskej ekonomiky či libry a považuje za nepravdepodobné, že by bol brexit nakoniec zrušený.

Francúzska Société Générale však upozornila, že údaje o britskej ekonomike zatiaľ nie sú nepriaznivé a že nenachádza mnoho dôkazov o tom, že by neistota pred brexitom britskému hospodárstvu poškodzovala. Dodala však, že pokračujúca neistota ohľadom budúcnosti rozhodne nebude pre ekonomiku prínosom.

Rast britskej ekonomiky vlani spomalil na 1,4 percenta z predvlaňajších 1,8 percenta. Jeho tempo tak bolo najslabšie od roku 2012, keď táto piata najväčšia ekonomika sveta vzrástla rovnako o 1,4 percenta.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Globálnu ekonomiku zatieňujú mračná vojen 03 - Modified: 2024-04-16 17:49:41 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond zhoršil odhad rastu ekonomiky eurozóny. Dôvodom sú Nemecko a Francúzsko 04 - Modified: 2024-03-15 14:55:50 - Feat.: - Title: Inflácia v rozvíjajúcich sa európskych ekonomikách podľa Medzinárodného menového fondu zostáva vysoká 05 - Modified: 2024-03-12 09:51:57 - Feat.: - Title: Vlna krachov podnietila veľké obavy. Americké banky má zachrániť Bazilej III
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 10:00