StoryEditor

Začínal v sklade, má 25 rokov a už je boháč. Ako získal majetok najmladší český miliardár?

17.02.2018, 23:00
Z práce v sklade sa vypracoval až na pozíciu riaditeľa zbrojársko-priemyselného holdingu Czechoslovak Group.

Dvadsaťpäťročný Michal Strnad sa po prevode stopercentného podielu zbrojársko-priemyselného holdingu Czechoslovak Group stal najmladším českým miliardárom. V rodinnej firme pracuje od 15 rokov a od 23 ju kompletne riadi. "V žiadnom luxuse som nevyrastal a ani dnes to nepatrí k štýlu našej rodiny," hovorí k práci v holdingu, ktorá ho katapultovala medzi kormidelníkom českého biznisu.

"Práca pre mňa bola vždy na prvom mieste, už keď som začal od 15 rokov tráviť celé leto na brigádach v našej firme. A malo to aj finančné dôvody, pretože vďaka nim som si mohol našetriť napríklad na bicykel," spomína na začiatky v otcovej firme jej nový majiteľ.

Z práce v sklade sa vypracoval až na pozíciu riaditeľa zbrojársko-priemyselného holdingu Czechoslovak Group (CSG) a teraz sa stal jeho stopercentným majiteľom. Rodinný biznis, ktorý zahŕňa viac ako 60 firiem s tržbami 20 miliárd korún (takmer 800 miliónov eur), mu otec kompletne odovzdal. "V žiadnom luxuse som nevyrastal a ani dnes to nepatrí k štýlu našej rodiny. Zvykom je u nás vstávať skoro a začať pracovať," hovorí Michal Strnad.

Absolvent anglického ekonomického lýcea má biznis v krvi už od mladosti. Prvé dve firmy založil ako 18-ročný, poskytovali služby v poisťovníctve a servise automobilov.

"Neskôr som ich predal, ale dodnes fungujú. Boli to malé spoločnosti, ale ako škola podnikania a práce s ľuďmi zafungovali stopercentne," spomína. "Študoval som tiež na ekonomickej vysokej škole, ale postupne prevážila práca pre skupinu, takže som ju nedokončil," vysvetľuje Strnad.

Podobá sa tak otcovi Jaroslavovi, ktorý má iba technické stredné vzdelanie. Michal Strnad sa do práce v holdingu CSG zapojil naplno od dvadsiatich rokov. "Vlastnícku rolu som už plnil napríklad u výrobcu radarov Retia či v strojárenskom podniku Kovosvit," dopĺňa.

Štyridsaťpäťročný zakladateľ Jaroslav Strnad po dvoch rokoch synovho riaditeľovania usúdil, že je načase na úplné medzigeneračné odovzdanie biznisu. Podľa jeho slov napĺňa prevod majetku zásadu "kto podnikanie riadi, má zaň niesť plnú zodpovednosť, a to vrátane vlastníckej".

Pre zväčšenie kliknite na obrázok.

MF Dnes

Miliardárom cez noc
Strnad starší, ktorého majetok časopis Forbes vlani odhadol na 7,3 miliardy korún, bude v holdingu pôsobiť už len v dozornej rade, kde chce pokračovať vo vyhľadávaní nových investičných a obchodných príležitostí strategickej povahy.

Otec a syn uisťujú, že na fungovaní podniku, pod ktorého krídla spadá väčšinový podiel v automobilke Tatra, opravovňa civilných lietadiel Job Air Technic alebo výrobca hodiniek Prim, sa zmenou majiteľa nič nemení.

Czechoslovak Group v posledných rokoch investuje do menších a stredných podnikov. Medzi tie patrí aj minuloročný nákup výrobcu letiskových radarových systémov Eldis Pardubice alebo vývojárov softvéru pre riadenie letovej prevádzky CS Soft.

"Sú české spoločnosti v tomto ranku, ktoré majú rastový potenciál a môžeme ich rozhýbať, ako sa nám to podarilo v prípade Tatry. My pre nich môžeme byť ideálny partner," povedal pre MF DNES Michal Strnad.

Napodobniť otcov úspech s automobilkou Tatra nebude ľahké. Kúpa kopřivnického výrobcu nákladných vozidiel v roku 2013 v exekučnej dražbe spoločností Tatra Trucks, v ktorej drží holding CSG 65-percentný podiel, bola pre skupinu kľúčová.

Nie sú len zbrojári
Automobilka odvtedy postupne navyšuje výrobu, stala sa ziskovou. V roku 2016 výroba skokovo narástla o zhruba 50 percent na 1 326 vozidiel, vlani produkcia stúpla o ďalších 12 percent na 1 481 áut.

Sústredí sa pritom na civilné aj vojenské zákazky. V obrannom priemysle vidí Strnad potenciál v spolupráci so západnými zbrojovkami vrátane amerických, ako je General Dynamics.

Hoci je CSG často prezentovaná ako zbrojárska skupina, podnikanie rodiny Strnadovcov je pomerne rôznorodé. Patria do neho okrem Tatry i nákladné vozidlá Avia alebo fabrika Dako-CZ, ktorá vyrába brzdy pre koľajové vozidlá.

Michal Strnad ešte pred prepísaním 100-percentného podielu CSG ako investor vstúpil do niekoľkých startupov, ktorých mená zatiaľ nechce zverejňovať. "Startupy sú z podstaty rizikové investície - niektoré sa chytia, niektoré zaniknú. Tým, ktoré som si vybral, sa celkom darí, ale chcem, aby svoju životaschopnosť ukázali bez toho, že majú za chrbtom meno Strnad," uviedol najmladší český miliardár.

01 - Modified: 2024-04-23 06:00:03 - Feat.: - Title: Mŕtvy miliardár, ktorý možno nezomrel. Herr OBI vedie tajný život s Ruskou 02 - Modified: 2024-04-03 10:00:00 - Feat.: - Title: Haščákova rodina ovládla rebríček najbohatších Slovákov. Forbes zverejnil zoznam najmajetnejších ľudí sveta 03 - Modified: 2024-03-25 09:30:00 - Feat.: - Title: Miliardár si postavil na vrchole 120 metrového mrakodrapu luxusnú vilu. V miliónovom sídle však možno nikdy nebude bývať 04 - Modified: 2024-03-18 18:30:00 - Feat.: - Title: Parlament ázijského tigra ukázal na slovenskú húfnicu. Jeden z poslancov však varuje: Je nevyhovujúca 05 - Modified: 2024-01-30 11:55:48 - Feat.: - Title: Dcéra Borisa Kollára tvorí pár so synom indického miliardára. Takýto luxus si užívajú u neho doma
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 18:00