StoryEditor

Turistické projekty na Spiši zamrzli

26.07.2010, 00:00

Investície za stovky miliónov eur sľubovali Spišu investori dvoch projektov cestovného ruchu. Pôvodne sa už malo v Novoveskej hute pri Spišskej Novej Vsi stavať a v zime i lyžovať.

Briti stoja
Britská spoločnosť Dorchester Group of Companies získala pred takmer dvoma rokmi pre svoj zámer celoročného športovo-rekreačného komplexu Spišský raj i súhlas ministerstvo životného prostredia. K územnému konaniu a ďalším krokom však dosiaľ nedošlo. 

"My stojíme kvôli mestu, ktoré neurobilo požadovanú zmenu územného plánu. Kým nebude schválená, nebudeme sa ponáhľať a nepustíme sa ani do čiastkových investícií,“ vysvetľuje Eva Dzuričková, konateľka firmy Romulus, zastupujúcej záujmy developera. Ten chce podľa nej projekt určite uskutočniť. "Prvá etapa výstavby nebude taká veľká, ako sme predpokladali, na druhej strane uvažujeme o doplnení niektorých aktivít,“ dodáva. Ján Volný, primátor Spišskej Novej Vsi si nemyslí, že mesto projekt blokuje. "Zmenu územného plánu pripravujeme. Máme záujem vstúpiť do projektu infraštruktúrou, lenže celý proces sa akosi spomalil. Je zlé obdobie,“ hovorí primátor. Investorovi napriek tomu verí. Ten už zaplatil za dokumentáciu takmer päťstotisíc eur. Megakomplex za štyristo miliónov eur má vytvoriť tri- až päťtisíc pracovných miest.

Sú bez peňazí
Všetky potrebné povolenia má aj HorSki park, ktorý sa chystá už desať rokov. ‘Susedovi‘ Spišského raja však chýbajú mu peniaze. Ide o investíciu za štrnásť miliónov eur, ktorá by mala vytvoriť okolo päťdesiat pracovných miest. Investor žiada podľa Patrika Dluhoša z investorskej firmy Skilab o finančnú podporu viac ako dva milióny eur vládu a hľadá strategického partnera.
Alexander Buzinkay








menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 18:50