StoryEditor

Rusko má rastový potenciál

30.01.2003, 23:00

Hospodársky rast Ruska by sa mal podľa domácej vlády aj v budúcom roku pohybovať okolo 4,1-percentnej úrovne, dokonca sa mierne znížiť. Naopak, investičná banka Schröder Salomon Smith Barney (SSSB) -- európska dcéra skupiny Citigroup, sa o budúcom hospodárskom raste krajiny vyjadruje oveľa optimistickejšie.
SSSB predpokladá, že Ruská ekonomika zaznamená v tomto roku 4,5-percentný rast, pričom v roku 2004 sa ešte zvýši na 5 %. Ruský analytik Niclas Sundstrom považuje túto prognózu za spoľahlivú, avšak len z krátkodobého pohľadu. Ako totiž uviedol, rast hrubého domáceho produktu (HDP) v Rusku ustavične ovplyvňujú stále sa meniace vonkajšie a vnútorné faktory. "K vonkajším faktorom zaraďujeme v prvom rade príjmy z vývozu ropy a zemného plynu, zatiaľ čo výraznými domácimi faktormi, ktoré ovplyvňujú rast HDP v krajine, sú zvyšovanie sa reálnej mzdy a maloobchodný predaj," informoval N. Sundstrom. Hospodársky rast v Rusku je silne závislý od rastu domáceho dopytu a hoci ropné spoločnosti preferujú vysoké ceny ropy, pre Rusko je ideálnou úrovňou cena ropy nachádzajúca sa v rozmedzí 18 až 22 USD za barel. Pri vyššej cene sa vyvíja silný tlak na rubeľ a export z ostatných odvetví ruského priemyslu sa predražuje.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 19:39