StoryEditor

Nemecko je najväčší exportér

01.01.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Nemecko si aj v tomto roku udržalo pozíciu najväčšieho svetového vývozcu tovarov a za celý rok vykáže rekordný prebytok obchodnej bilancie 161 miliárd eur. Vývoz sa zvýšil o sedem percent a dovoz o osem percent, uviedla nemecká asociácia exportérov a veľkoobchodov BGA.
"S týmito údajmi bude Nemecko opäť svetovým šampiónom vo vývoze a zahraničný obchod ekonomike opäť výrazne pomôže," uviedol prezident asociácie Anton Börner. BGA ďalší nárast očakáva v budúcom roku vďaka predpokladanému rastu ekonomiky vo svete, najmä však v Spojených štátoch. Silný rast obchodu očakáva asociácia s krajinami východnej Európy a s Ruskom.
Nemecká ekonomika je vo svetovom rebríčku treťou najväčšou po Spojených štátoch a Japonsku. V roku 2004 dosiahol nemecký vývoz hodnotu 912 miliárd dolárov. Na druhom mieste sa zaradili USA s 818 miliardami dolárov.
Nemecké združenie strojárskych výrobcov VDMA predpokladá, že jeho členovia obhája prvé miesto medzi exportérmi vo svojej oblasti. Vlani malo Nemecko na svetovom vývoze strojných zariadení podiel 19,3 percenta. Na tomto trhu sú jeho najväčšími rivalmi Japonsko a USA.
Nemeckú ekonomiku však už roky brzdia slabé spotrebiteľské výdavky, ktoré maria snahy znížiť nezamestnanosť pod desať percent.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 06:01