StoryEditor

Orange sa rozhodol pre optiku

20.03.2007, 23:00

Mobilný operátor Orange vybuduje na Slovensku najhustejšiu národnú sieť optických prípojok v Európe ukončených v byte zákazníka. Potvrdzuje tak zámer materskej skupiny France Telecom vybudovať na Slovensku fixnú telekomunikačnú sieť založenú na technológii optických vlákien.
Do konca roka plánuje firma investovať do optiky 1 miliardu korún a pripojiť takmer 200-tisíc domácností. Stane sa podľa vyjadrení jej vedenia prvým operátorom v Európe, ktorý bude budovať sieť optických prípojok na báze technológie FTTH na širšom území krajiny.
"Čaká nás vzrušujúca budúcnosť, keď sa Orange z mobilného operátora stane plnohodnotným telekomunikačným operátorom pre domácnosti aj firmy. Koncept triple play, čiže internet, televízia a telefonovanie cez jednu optickú prípojku, je len začiatok tejto cesty," hovorí pri tejto príležitosti generálny riaditeľ Orangeu Pavol Lančarič.
Pripojenie na optiku má priniesť zákazníkom Orangeu internet s rýchlosťami niekoľko desiatok megabitov za sekundu, digitálnu televíziu, video či hudbu na želanie, telefonovanie a ďalšie služby.
Do konca roka 2007 plánuje mobilný operátor vybudovať optické prípojky v 10 slovenských mestách.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. máj 2024 15:28