StoryEditor

Česi budú mať káblovku cez telefónne linky

20.07.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Telekomunikačná firma Telefónica O2 spustila v Česku skúšobnú prevádzku televízie cez pevné telefónne linky. Službu v prvej fáze ponúkne svojim zamestnancom, ktorí budú mať k dispozícii asi tridsať programov vrátane možnosti sťahovania filmov na želanie, uviedol hovorca Martin Žabka.
Telefónica O2 vznikla tento rok spojením Českého Telecomu a Eurotelu. Služba ponúka české a slovenské kanály, spravodajské, dokumentárne a detské stanice. Na stiahnutie je okolo 250 filmov. Skúšobná prevádzka zároveň testuje aj predajné kanály. Službu ponúka aj materská Telefónica v Španielsku pod názvom Imagenio od roku 2004 a teraz ju využíva okolo tristotisíc domácností.
"Chceme postupne rozširovať pokrytie rovnako ako pri vysokorýchlostnom internete, ktoré je po dvoch rokoch dostupné na viac ako 90 percentách všetkých pevných telefónnych liniek," dodal hovorca.
Komerčne začne Telefónica O2 ponúkať televíziu prostredníctvom pevných liniek pravdepodobne začiatkom septembra. Televíziu bude možné sledovať vo formáte MPEG4. Pre zachovanie podobnej kvality a rovnakého rozlíšenia ako pri digitálnej televízii jej stačí oproti MPEG2 polovičný dátový tok. Spoločnosť tak vystačí s rýchlosťou okolo 2,8 Mbit/s, zatiaľ čo pri digitálnom vysielaní sa priemer pohybuje okolo štyroch až piatich Mbit/s.
Operátor kvôli chystanej ponuke postupne zavádza novú technológiu ADSL 2+, ktorá doterajšiu rýchlosť internetového pripojenia ADSL cez pevnú linku viac než zdvojnásobuje.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 09:05