StoryEditor

Štátny stávkový monopol možno nie je zlý

30.03.2006, 00:00
Nemecký ústavný súd síce rozhodol, že štátny monopol na športové stávky odporuje ústave, no nežiada jeho zrušenie. Stačí, akktívne prispeje k obmedzeniu hráčskej vášne.

Utorok mohol byť čiernym dňom nemeckého športu. Nemecký ústavný súd rozhodoval o tom, či štátny monopol na športové stávky je alebo nie je v súlade s ústavou. Športovým oddielom išlo o veľa peňazí, napríklad v roku 2004 dostali z výnosov lotérií a štátnej spoločnosti Oddset zhruba 530 miliónov eur.
Keby súd rozhodol, že štátny monopol ako celok, a teda aj trhová moc Oddsetu nie je v súlade s ústavou, mohol sa tok peňazí priškrtiť. Nemecko by muselo trh športových stávok otvoriť ďalším firmám a monopol mohol pocítiť tlak konkurencie ako v riadnej hospodárskej súťaži. Mohol, keby...

Pozor na závislosť
Sudcovia rozhodli, že monopol na športové stávky vo svojej doterajšej forme nie je prípustný. Na druhej strane štát si môže zachovať trhovú dominanciu, ak prijme opatrenia na zníženie závislosti ľudí od hier. "Oddset ponukou športových stávok očividne sleduje iba finančné ciele," píše sa v rozhodnutí. Súd zakázal reklamy, ktoré vyzývajú k hre a svojím obsahom presahujú vecné informácie o spôsoboch a možnostiach uzatvárania stávok.
Spolkové krajiny musia umožniť činnosť súkromným firmám alebo zabezpečiť, aby monopolné postavenie štátu splnilo pôvodne zamýšľaný cieľ, čiže na obmedzenie stávkovej vášne. Nové pravidlá má štát vypracovať do 31. decembra 2007, dovtedy bude monopol existovať aj naďalej.
No ani tí, ktorým rozhodnutie pomohlo, nie sú nadšení. "K tomu mi napadá iba jedno. Na tikety Oddsetu napíšeme varovanie: Kto podáva stávky, ohrozuje svoju peňaženku," povedal pre Spiegel Online riaditeľ dolnosaskej lotérie Toto-Lotto Niedersachsen Rolf Stypmann.

Sklamaní a porazení
Rozhodnutie sklamalo najmä tých, ktorí očakávali otvorenie trhu. Podľa analytikov rozhodnutie iba posilňuje status quo a obmedzí rozvoj tohto sektora. "Mnohé spoločnosti už majú v zásuvkách pripravené koncepty pre vstup na nemecký trh. Tam aj zostanú," hovorí Stefan Steib, analytik Landesbank Rheinland-Pfalz.
Okrem Oddsetu sú na strane víťazov aj firmy, ktoré si pred znovuzjednotením Nemecka zadovážili licencie podľa živnostenského zákona bývalej Nemeckej demokratickej republiky. Spoločnosti ako Betandwin či Gera sú pokojné a očakávajú, že trh sa veľmi nezmení.
Keďže súd rozhodol, že súkromné stávkové kancelárie nesmú dovtedy ponúkať žiadne stávky Oddsetu, na strane porazených stoja súkromné stávkové kancelárie. Ich obavy o existenciu a osud zamestnancov nie sú nereálne.
Právnik Klaus-Jürgen Michaeli z kancelárie Bird & Bird pre denník Die Welt vysvetlil, že úrady teraz môžu zatvoriť súkromné kancelárie. Podľa neho v posledných mesiacoch vládla neistota, keďže nebolo jasné, ako súd rozhodnutie. No teraz je jasné, že súkromné stávkovanie je zakázané, a teda minimálne do roku 2007 nie je povolené súkromne prevádzkovať športové stávky.

Nádej umiera posledná
Štát musí urobiť svoje domáce úlohy a zreorganizovať Oddset, ktorý sa v Nemecku ponúka od roku 1999 a vlani dosiahol obrat 430 miliónov eur. Ako to chce urobiť, to je napínavá otázka. V každom prípade nesmie už reklamy postaviť na radosti z hry. A ak zbrzdené súkromné firmy prídu koncom roka 2007 k názoru, že monopol ešte stále pokukuje po peniazoch klientov namiesto toho, aby ich varoval pred závislosťou, môže sa táto téma opäť objaviť pred ústavným súdom.
Niektorí pozorovatelia však počítajú s tým, že podmienky ústavného súdu natoľko ovplyvnia podnikateľský model Oddsetu, že štát z vlastnej vôle ustúpi. "Keď Oddset bojuje proti svojmu vlastnému podnikaniu, nedokáže udržať obrat. A je známe, že ich administratívne náklady nie sú práve nízke," predpovedá Franz Ömer, šéf internetovej stávkovej kancelárie Bet-at-home.com.
Aj zo strany Európskej únie rastie tlak na harmonizáciu a Brusel chce strednodobo vytvoriť voľný, no štátom kontrolovaný systém. Súkromné kancelárie preto očakávajú, že Európske združenie bookmakerov sa obráti na Európsky súdny dvor a napadne rozhodnutie nemeckého ústavného súdu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 08:58