StoryEditor

Americké aerolínie stratili miliardy

28.03.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Veľké americké letecké spoločnosti od roku 2000 prerobili 42 miliárd dolárov, v prepočte 1,3 bilióna korún, a ani v jednom roku v uvedenom období neboli ziskové.
Koncom minulého roku analytici predpovedali, že v tomto roku sa hospodárenie leteckých spoločností rapídne zlepší. No už teraz je jasné, že optimistické prognózy sa nenaplnia. Príčinou je predovšetkým fakt, že spoločnosti American Airlines, United Airlines, Continental Airlines a US Airways zostanú v strate aj v práve sa končiacom prvom štvrťroku. Analytici opravili svoje očakávania a stratu veľkých leteckých prepravcov v tomto roku vyčíslili najmenej na dve miliardy dolárov. Začiatok ich obdobia novej prosperity sa tak odsúva na budúci rok.
Podľa Johna Hamelicha zo združenia amerických leteckých prepravcov ATA, keby teraz stál barel ropy 40 dolárov, leteckí prepravcovia by sa nachádzali v podstatne jednoduchšej situácii. Napriek tomu, že ceny leteniek stúpajú, ešte stále sú o šestnásť percent lacnejšie než v roku 2001.
Podobne ako v Európe aj na americkom trhu si upevňujú pozície malé a lacné letecké spoločnosti a ich trhový podiel neustále rastie. Napriek drahému benzínu sa im darí udržovať ceny leteniek na stabilnej úrovni. Odborník na civilnú leteckú prepravu Michael Boyd uviedol, že malé letecké spoločnosti tvrdo tlačia na veľké aerolínie a na konci tohto roka bude zápas o cestujúcich medzi veľkými a malými leteckými spoločnosťami kľúčový pre ďalší vývoj v tomto sektore americkej dopravy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 01:28