StoryEditor

Volkswagen chce vymáhať odškodné

18.10.2005, 00:00

Vo Volkswagene to stále vrie, či už je to obvinenie bývalého personálneho riaditeľa Petra Hartza, spory v dozornej rade alebo sanácia. Podľa Spiegel Online takmer štyri mesiace po zverejnení prvých informácií o zvýhodňovaní členov závodnej rady dve sekretárky hlavného obvineného Klausa-Joachima Gebauera vypovedali, že Hartz vedel o výhodách pre členov závodnej rady.
Koncern uvažuje o tom, že od bývalého šéfa závodnej rady Klausa Volkerta bude vymáhať odškodné. Hoci VW nechce zasahovať do vyšetrovania prokuratúry v Braunschweigu, "ak sa dokáže sprenevera peňazí, budeme ich od obvinených žiadať späť", povedal pre denník Die Welt hovorca koncernu Thomas Mickeleit. Hoci sa síce k výške finančných požiadaviek voči Volkertovi nevyjadril, podľa Spiegelu by však mohlo ísť o niekoľko stotisíc eur.
Nemecké médiá medzičasom hovoria o vystupňovaní sporu na poslednom zasadnutí dozornej rady. Dolnosaský premiér Christian Wulff počas debaty o kapitálovom vstupe Porsche do VW údajne požiadal šéfa dozornej rady Ferdinanda Piecha, aby počas tejto diskusie opustil miestnosť. Svoju požiadavku vysvetlil konfliktom záujmov, do ktorého by sa Piech mohol dostať ako spolumajiteľ Porsche. Predložil aj posudok advokátskej kancelárie Gleiss Lutz, v ktorom právnici prišli k záveru, že Piech nesmie hlasovať o rozhodnutiach dozornej rady v súvislosti s Porsche a je povinný vzdať sa funkcie. Wulffov hovorca Matthias Sicker ani Mickeleit sa k tejto veci nechceli vyjadriť.
So vstupom Porsche sa mocenské pomery vo VW zmenili, pretože okrem Dolného Saska všetci ostatní akcionári využili túto situáciu na zníženie svojich podielov. Podľa denníka Handelsblatt americký finančný investor Brandes Investment Partners zredukoval svoje vlastníctvo z 10,7 na 8,58 percenta a Capital Group Companies z 5,12 na 3,5 percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 04:35