StoryEditor

Dolné Rakúsko schválilo zdanenie vysielačov

23.06.2005, 00:00

Hladinu rakúskej politickej a verejnej scény rozvírila dolnorakúska daň na stožiare mobilných komunikácií. Ako informuje denník Die Presse, v utorok popoludní parlament Dolného Rakúska schválil tzv. zákon o odvodoch za vysielacie zariadenia, ktorým chce zabrániť nekontrolovanému "rozmnožovaniu" stožiarov pre mobilné komunikácie.
V celom Rakúsku sa nachádza 18 141 stožiarov, z čoho iba 1 194, čiže 6,6 percenta, využívajú viacerí operátori. V samotnom Dolnom Rakúsku sa nachádza približne 3 300 takýchto stožiarov, na ktoré chce spolková krajina s platnosťou do budúceho roka uvaliť odvod 21-tisíc eur ročne. Piatim mobilným operátorom "stožiarová" daň prinesie dodatočné náklady minimálne 70 miliónov eur a Dolné Rakúsko chce príjmy použiť na financovanie nemocníc.

Politici sú nejednotní
Príklad Dolného Rakúska však môžu nasledovať aj ďalšie spolkové krajiny, napríklad Burgenlandsko, Horné Rakúsko a Salzbursko už oznámili, že preverujú možnosť uvalenia podobných odvodov. "Počítame s tým, že stožiarová daň bude platiť v celej krajine s výnimkou Viedne a Korutánska," konštatuje pre Die Presse vedúca odboru krízového manažmentu operátora T-Mobile Margit Kropiková. Hajtman Korutánska Jörg Haider vylúčil zavedenie tejto dane vo svojej spolkovej krajine, pretože by priniesla dodatočné náklady 300 miliónov eur, ktoré by niesli výlučne operátori. Viedenský starosta Michael Häupl sa zatiaľ k záležitosti nevyjadril.
Dolnorakúska stožiarová daň môže vyvolať veľké spory v spolkovej vláde. Kým minister financií Karl-Heinz Grasser, štátni tajomníci Alfred Finz a Eduard Mainoni a minister dopravy a vicekancelár Hubert Gorbarch sa vehementne postavili proti postupu spolkovej krajiny, kancelár Wolfgang Schüssel a ostatní členovia vlády sa zatiaľ držia v úzadí. Gorbach chce požiadať ústavnoprávne oddelenie Úradu spolkového kancelára o preverenie zákona. V prípade, že oddelenie spochybní dolnorakúsky zákon, môže ho vláda zamietnuť. Na to je však potrebný jednohlasný súhlas rady ministrov.
Pozorovatelia poukazujú na podobný prípad z roku 2000, keď námietky vlády proti dolnorakúskemu zákonu o ochrane prírody narazili na veto dolnorakúskeho ministra vnútra Ernsta Strassera. Ten už síce nie je členom vlády, no jeho nástupkyňa Liese Prokopová sa považuje za jedného z najužších spolupracovníkov súčasného hajtmana Erwina Prölla.

Operátori sa brátia
O čo neistejší je jednohlasný odpor členov vlády proti mocnému krajinskému hajtmanovi, o to istejší je odpor operátorov. "Už prvá hrubá analýza našich právnikov zistila, že zákon je protiústavný," hovorí Kropiková. Zákon totiž zasahuje iba stožiare mobilných operátorov, nie však policajné a vojenské vysielače, stožiare energetickej spoločnosti EVN a vysielače ORF, čím jednoznačne porušuje zásadu rovnoprávnosti.
Šéf operátora Hutchison 3G Berthold Thoma je presvedčený, že nejde o zastavenie nekontrolovaného množenia stožiarov, ale o obyčajné zarábanie na úkor spotrebiteľov a operátorov. "Podľa mňa je to zmodernizovaný princíp lúpežného rytierstva, ktorý ohrozuje investičnú lokalitu a medzinárodnú konkurencieschopnosť Rakúska."
Operátori však nevidia problémy iba v súvislosti so samotným zákonom, ale aj s jeho uplatnením v praxi. Technicky je totiž možné určiť, či hovor vychádza z Dolného Rakúska, avšak lokalizácia klientov je v súčasnosti možná iba na základe súdneho príkazu. Ak by operátori chceli zabrániť takémuto zásahu do súkromnej sféry svojich zákazníkov, môžu všeobecne zvýšiť poplatky, no v takom prípade by sa zas všetci Rakúšania nepriamo podieľali na financovaní dolnorakúskeho zdravotníctva. Šéf One Jorgen Bang-Jensen vyčíslil toto dodatočné zaťaženie zhruba na 60 eur ročne na každý mobilný telefón, kým organizácia Forum Mobilkommunikation hovorí až o 100 až 120 eur ročne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
14. máj 2024 05:52