StoryEditor

Brazílske fiasko (komentár)

21.09.2015, 18:18

Súčasný stav brazílskej ekonomiky skutočne naberá katastrofických rozmerov. Nech sa na tamojšie hospodárstvo pozriete akokoľvek, nevyzerá to s ním vôbec dobre. V posledných týždňoch sa juhoamerická krajina dokonca dočkala zníženia úverového hodnotenia na "junk", čo len odráža zúfalý stav tamojšej ekonomiky. Brazílska vláda na to reagovala predstavením balíčka úsporných opatrení za 17 miliárd dolárov. Súčasťou tohto šetrného programu je aj zmrazenie prijímania nových zamestnancov do verejnej sféry, rušenie asi 1000 pracovných miest a zrušenie 10 ministerstiev.

S brazílskou hlavou štátu to momentálne tiež nevyzerá príliš dobre. Po zapletení do korupčného škandálu okolo štátnej ropnej spoločnosti Petrobras sa teraz musí prezidentka Dilma Rousseff vysporiadať s recesiou, nezamestnanosťou a rýchlo rastúcou infláciou v čase, keď rozvinuté ekonomiky sužujú skôr deflačné tlaky a stretávajú sa tak s opačným problémom. Pre prezidentku je tak ekonomika Brazílie hotovú nočnou morou.

Podľa nedávnej správy Deutsche Bank nemusí súčasná hlava štátu navyše v úrade zotrvať príliš dlho. Ekonomický scenár Brazílie je neuveriteľne volatilný a Dilma Rousseff sa v kontexte hospodárskej recesie v kombinácii s politickou krízou stáva neobľúbenou a izolovanou figúrkou. S neustále stúpajúcou nezamestnanosťou v situácii, keď oživenie nie je zďaleka na dohľad, akékoľvek ďalšie zlé ekonomické správy môžu posilniť tlaky zo strany opozície. Deutsche Bank sa domnieva, že pravdepodobnosť odchodu Rousseffovej z úradu pred vypršaním politického mandátu v roku 2018 významne vzrástla zhruba na 40 percent.

Politická neistota, ktorá je v súčasnosti okolo brazílskej hlavy štátu, tak len posilňuje ťažkosti tamojšej ekonomiky a prispieva k volatilite na finančných trhoch, ktoré sa už aj tak ocitli pod tlakom vplyvu spomalenej čínskej ekonomiky. Ani Brazília sa nevyhla vplyvu čínskeho faktora, ktorý hýbe globálnymi trhmi a ovplyvňuje už aj rozhodnutie inštitúcie ako je americký Fed. Pre Brazíliu má navyše Čína ako hlavný vývozný partner obrovský význam. Posilňujúca sa americká mena ešte ku všetkému dostala pod tlak aj brazílsky reál. Pri pohľade na nasledujúce grafy je jasné, že v Brazílii teraz z ekonomického pohľadu neexistuje veľa dôvodov k radosti.

Akciový trh

Ekonomická situácia v juhoamerickej krajine sa odrazila aj na prepade tamojšieho hlavného akciového indexu brazílskej burzy Ibovespa. Jeho vývoj za posledných 6 mesiacov znázorňuje graf.

Podnikateľská dôvera

Hospodárska politika Rousseffovej, ktorá sa vyznačovala znížením úrokových sadzieb a zvýšením fiškálnych výdavkov, úplne zranila tamojšiu podnikateľskú dôveru naprieč sektormi i dôveru spotrebiteľov v ekonomiku.

Spotrebiteľská dôvera

Maloobchodné tržby

Neustále rastúca inflácia v kombinácii s malou dôverou v brazílsku ekonomiku a nižším reálnym príjmom sa negatívne odrazila aj na maloobchodných tržbách. (maloobchodné tržby modro, reálny pracovný príjem čierno)

Nezamestnanosť

Miera nezamestnanosti vyletela nahor, Deutsche Bank očakáva, že v roku 2016 dosiahne priemerná nezamestnanosť 9 percent, oproti 4,8 percentu pred dvoma rokmi ide takmer o dvojnásobok.

Brazílsky reál

Brazílska mena oproti doláru stráca na hodnote, oslabujúci reál posilňuje domnienky, že by Brazília nemusela byť schopná splácať svoje záväzky a stávky na default sa predražujú.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-09-25 10:41:46 - Feat.: 0 - Title: Najviac platia finančníci
01 - Modified: 2022-03-27 16:33:19 - Feat.: - Title: Ochráňme si náš blahobyt 02 - Modified: 2022-03-24 14:56:58 - Feat.: - Title: Analýza FT: Nečakajte, že sa vojna na Ukrajine rýchlo skončí 03 - Modified: 2022-03-24 14:40:42 - Feat.: - Title: Sú čínske akcie naozaj také lacné? 04 - Modified: 2022-03-24 10:16:45 - Feat.: - Title: Ruský pretekár dostal padáka a bolo jasné, že ceny hnojív vyletia. Naša najväčšia agrofirma hlási státisícové manko 05 - Modified: 2022-03-22 19:15:46 - Feat.: - Title: Bude Fed postupovať agresívnejšie?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 03:22