StoryEditor

Alexis Tsipras: Toto vám o Grécku nikto nikdy nepovedal

06.02.2015, 12:09

Drahí čitatelia, väčšina z Vás si na tieto riadky utvorila názor ešte predtým, ako si ich skutočne prečítala. Veľmi vás ale žiadam, aby ste nepodliehali predsudkom, pretože tie nie sú nikdy dobrým radcom. Platí to najmä v čase ekonomickej krízy, ktorá podporuje stereotypy, nacionalizmus či dokonca násilie. Grécky štát nebol v roku 2010 schopný splácať svoje dlhy.

Európske vedenie sa bohužiaľ snažilo predstierať, že to možno vyriešiť najväčším úverom v histórii spojeným s fiškálnym uťahovaním. Problém insolvencie bol ale riešený tak, ako by išlo o problém s likviditou. Inak povedané, Európa sa zachovala ako nezodpovedný bankár, ktorý nechce priznať zlé úvery a zakrýva ich novými, aby sa zdalo, že všetko je splácané podľa plánu.

Moja strana i ja osobne sme proti dohodám o úveroch tvrdo protestovali. Nie preto, že by ste nám nedali dosť peňazí, ale preto, že ste nám ich dali príliš veľa. Tvrdili sme, že tie peniaze nepomôžu Grécku, pretože sa nasypali do diery neudržateľných dlhov. A nezabráni ani zníženie miery zadlženia Grécka. To všetko na úkor gréckych a nemeckých daňových poplatníkov. Naše očakávania sa potvrdili po roku 2011. Ku znižovaniu dlhov nedošlo, fiškálne uťahovanie iba znížilo príjmy obyvateľstva a najviac dopadlo na tých najchudobnejších, z ktorých urobilo žobrákov. Tisíce firiem spadlo do bankrotu, oligopolná trhová sila zvyšných firiem sa iba znásobila. Ceny klesajú pomalšie ako mzdy, celkový dopyt klesá, dlhy rastú. Naše nádeje sú preč a po uliciach pochodujú neonacisti a šíria svoju vieru v nenávisť.

Opísaná stratégia je ale uplatňovaná doteraz, aj keď evidentne nefunguje. V roku 2012 boli pridané ďalšie úvery, ktoré okrem iného financujú bezohľadnú novú kleptokraciu. Niektorí renomovaní ekonómovia hovoria o tom, že grécka ekonomika sa stabilizuje, či dokonca vykazuje známky rastu. Rast vo výške 0,7% ale nie je koncom recesie, len jej pokračovaním. Nominálny produkt klesá, pretože ceny klesajú o 1,8%. To nie je dobrý dôvod pre oznámenie konca šesťročného prepadu!

Dovoľte mi úprimnosť: Grécke dlhy sú neudržateľné a nebudú nikdy splatené. Platí to dvojnásobne v prostredí fiškálneho mučenia. Popieranie základnej aritmetiky stojí Nemecko veľa peňazí. A čo horšie, nebude trvať dlho a Nemci sa obráti proti Grékom, Gréci proti Nemcom a celá európska myšlienka utrpí veľké rany. Tvrdo pracujúci Nemci nemajú dôvod obávať sa víťazstva Syrizy. Naopak. Nechceme konfrontáciu, väčšie úvery či väčšie deficity. Naším cieľom je stabilizácia, vyrovnaný rozpočet a ukončenie nekonečného žmýkania gréckeho daňového poplatníka.

Nebola to Syriza, kto umožnil vládu kleptokratov, ktorí podporujú reformy, ale len do chvíle, kým sa nedotknú ich samých. Chceme vykonať významné reformy s podporou voličov aj našich európskych partnerov.

Ide o výťah z otvoreného listu, ktorý bol uverejnený v denníku Handelsblatt. Autorom je nový grécky premiér Alexis Tsipras.

Zdroj: Handelsblatt, Syriza

01 - Modified: 2007-03-08 05:16:00 - Feat.: 0 - Title: Economic News SUMMARY, March 7
01 - Modified: 2023-05-21 16:42:42 - Feat.: - Title: V gréckych parlamentných voľbách podľa prognóz zvíťazili vládnuci konzervatívci 02 - Modified: 2021-12-29 11:39:49 - Feat.: - Title: Potápačom v Grécku sa naskytol zaujímavý objav. Pochádza z druhej svetovej vojny 03 - Modified: 2021-08-07 11:01:38 - Feat.: - Title: Slovensko poskytne pomoc Grécku pri hasení požiaru. Úrady nariadili evakuáciu 04 - Modified: 2021-08-07 10:46:35 - Feat.: - Title: Slovenskí hasiči pomôžu Grékom v boji s ničivými požiarmi 05 - Modified: 2021-07-26 12:24:33 - Feat.: - Title: Krajina sa pripravuje na extrémne horúčavy. Teploty sa vyšplhajú až na 40 stupňov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 16:36