StoryEditor

Yellenová sa musí pripraviť na prasknutie bubliny

07.01.2014, 15:42

Včera v neskorých nočných hodinách potvrdil americký Senát to, čo trh už očakáva dlhé týždne. Fed bude mať prvú guvernérku a stane sa ňou Janet Yellen. Potvrdenie prišlo len dva dni po prednáške aktuálneho guvernéra Bernankeho na výročnom stretnutí AEA/ASSA. A mala rekapitulačný charakter, Bernanke sa už lúčil.

Ak sa na USA pozrieme očami Larryho Summersa (Svetová banka a ekonomický poradca Bieleho domu), tak minimálne od začiatku storočia vidíme cyklus boom/bust/doom, teda silný ekonomický rast, bublina, jej prasknutie, upratovanie, snaha o nový boom. Bernanke prišiel vo februári 2006 práve v čase vrcholiaceho realitného boomu. Realitný boom bol o tom, že hypotéku na dom mohol po uvoľnení pravidiel dostať skoro ktokoľvek, čo vytvorilo nový dopyt po nehnuteľnostiach a to potiahlo ekonomiku nie len cez realitný a stavebný sektor, ale krížom-krážom, pretože inovácie vo financiách umožnili, aby ste 10% medziročný rast svojej nehnuteľnosti mohli využiť na financovanie svojej spotreby. A tá mohla rásť. Jedného dňa to muselo skončiť a aj skončilo, dlhy sa neplatili (prvý rast úrokov pri fixácii znamenal príliš veľký kúsok pre rodinný rozpočet množstva rodín) a to postavilo celý systém na okraj priepasti. Najskôr len realitný sektor, potom finančný sektor a keďže všetko je prepojené, nakoniec aj americkú a svetovú ekonomiku.

Biely dom a Fed sa poriadne zapotili, kým poupratovali tú spúšť. Len čo prach opadol, spustili sa najskôr monetárne stimuly, ktoré zavlažovali finančný sektor hotovosťou (QE) resp. finančná pomoc (TARP), čo sa čiastočne prejavilo aj v reálnej ekonomike (pokles úrokov). A tak postupne po cykle splácania dlhov domácností (čo musela kompenzovať vláda svojimi deficitmi na grécky spôsob), nastalo obnovenie dôvery v súkromnom sektore a nakoniec konečne aj opätovné zadlžovanie súkromného sektora. Koncom roka 2013 sa celkový dlh domácností opäť začal zvyšovať, po prvý krát od roku 2008. A to je pre ekonomiku dobre, pretože keďže domácnostiam rastú reálne príjmy veľmi pomaly (firmy to dokážu niekoľko násobne rýchlejšie, lenže tie neťahajú ekonomický rast investíciami, ale hromadia hotovosť prípadne ju vyplácajú akcionárom). A tak aby bol ekonomický rast silnejší, musia sa zadĺžiť. Hitom sú úvery na autá, ale aj študentské úvery. Po 5-ročnom poklese začali stúpať aj hypotékárne úvery (ich celkový objem). Akcie sú na historických maximách, nezamestnanosť podľa metodiky BLS.gov na 5-ročných minimách. Bernanke odchádza v dobrých časoch. Pomohol dostať úroky, ktoré vláda platí za dlh na historické minimá, čo sa samozrejme prejavilo aj poklesom úrokov na hypotéky a už spomínané úvery na autá, či iný spotrebný tovar. Ak by ste chceli vedieť, o koľko vlastne poklesol objem úverov od roku 2008 tak odpoveďou je – na úroveň z roku 2007. Kým od roku 2004 do vrcholu v roku 2008 vzrástol dlh domácností z 8.3 bil. na 12.6 bil. USD, po piatich rokoch klesol na približne 11 bil. USD. O koľko za ten istý čas narástol dlh vlády USA sa radšej nepýtajte, sú to násobky sumy v porovnaní so sumou, o ktorú sa podarilo znížiť dlh domácnostiam.

Takže domácnosti si opäť začínajú veriť a úlohou novej guvernérky Yellenovej bude udržať ich v kondícii tak dlho, ako sa len dá. Problém však môže byť v rastúcich výnosoch vládnych dlhopisov. Po prvom obmedzení QE sa totiž výnosy dostali na 2.5-ročné maximá, čo určite nie je katastrofa, ale úroky v ekonomike už zjavne klesať nebudú. Sú dve cesty rastu spotreby - viac úverov, alebo vyššie platy. Viac úverov sa dá zobrať len keď nerastú úroky. Rast miezd by zase obmedzil rast ziskov firiem, s čím nebudú súhlasiť. Kým sa o jedno pracovné miesto bije viac ľudí, mzdy nemusia rásť. Avšak rast výnosov vládnych dlhopisov môže postupne znamenať rast úrokov (ak si banky neznížia maržu, čo tiež nebudú chcieť urobiť) a to je problém pre domácnosti. A sme tam kde sme boli pred pár rokmi. Zatiaľ prudko rastie len podiel nesplácaných študentských úverov, ktoré tvoria 9% celkového objemu dlhu domácností. Podiel nesplácaných študentských úverov dosahuje 12% vs. 8-9% pred rokom. To je najviac zo všetkých typov úverov. Ostatné úvery, teda kreditky, hypotéky, povolené prečerpania či úvery na autá (ručené automobilom) majú podiel nesplácaných úverov na 4-5-ročných minimách.

Nová guvernérka Fedu Yellen sa nechala počuť, že je skoro obmedziť stimuly, keďže ekonomika je slabá. Na druhej stane naposledy podporila rozhodnutie Bernankeho, že je čas utiahnuť QE. Dnes bude zverejnená zápisnica z posledného zasadnutia FOMC, kde sa prekvapivo obmedzilo QE. A v marci bude prvé zasadnutie pod novou guvernérkou, nové ekonomické predikcie a tiež tlačová konferencia. Hoci oficiálnym cieľom Fedu je zamestnanosť, cenová stabilita a ekonomický rast, skutočným cieľom je zdravý finančný sektor, silné banky (sprísňuje sa regulácia) a také úroky, aby mohol objem úverov rásť. Tomu sa podriaďuje všetko. Aby nám ten ekonomický boom pred prasknutím bubliny ešte pár rokov vydržal. Možnože ešte predtým, ako sa niečo stane v USA spôsobí problém Čína, tam tie úvery rástli až priveľmi. Ak Bernanke svoje funkčné obdobie charakterizoval ako „veľmi zaujímavé, poučné a plné udalostí“, Yellenová to bude mať možno ešte lepšie. A tiež patrí k tým centrálnym bankárom, ktorí hovoria, že radšej to so stimulmi trochu preženie, ako by ich mala obmedziť priskoro. Dúfajme, že už má pripravenú aj stratégiu, čo urobiť po prasknutí bubliny. Bude ju totiž potrebovať. 

Situácia je totiž zamotaná viac, ako sa zdá na prvý pohľad. Žezlo má v rukách už nová guvernérka Yellen. Portal chinadaily.com sa pýta, či nebudú lepšie nožnice, než žezlo. 

01 - Modified: 2005-11-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cena zlata atakuje 500 dolárov
01 - Modified: 2024-04-30 18:00:00 - Feat.: - Title: Centrálne banky majú problém, keď sa svet mení 02 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 03 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 04 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou 05 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 06:06