StoryEditor

Bol siedmy najbohatší muž planéty, prišiel o všetko. Teraz mu hrozí basa

18.11.2014, 23:00
Eike Batista nielenže prišiel o miliardové bohatstvo, teraz mu hrozí, že strávi pár rokov za mrežami.

Najväčší smoliar tohto storočia. V slovníku sa pri tomto hesle môže nachádzať fotka Brazílčana menom Eike Batista. Nielenže prišiel o status miliardára a musel vyhlásiť bankrot seba aj svojej firmy, najnovšie mu hrozí basa. Za podvody pri obchodovaní.

Pýcha predchádza pád

Batista je obvinený z insider tradingu, teda "klebetenia" na burze. To znamená, že obchodoval na základe informácií, ktoré boli tajné. V USA na tento zločin doplatil aj miliardár Steven Cohen, ktorý podobne ako Eike Batista chcel byť najbohatším na svete. Obaja páni však urobili rovnakú chybu, prerátali sa a porazila ich vlastná pýcha. Ak by bol za insider trading Batista odsúdený, bol by prvým človekom v Brazílii, ktorému sa to kedy podarilo.


Prečítajte si aj:

Chcel byť najbohatší na svete. Kvôli pýche prišiel o rozprávkové bohatstvo

Miliardár hlási bankrot. Ropný magnát klesol na dno


Súd s Batistom sa odohrá v krajine, kde je triedny boj témou číslo jedna odvtedy, čo ulice zaplavili davy demonštrantov pred majstrovstami sveta vo futbale. Vo voľbách, ktoré sa konali iba minulý mesiac opäť zvíťazila populistická prezidentka Dilma Rousseff. Brazília je už roky miestom, ktoré má na bohatých a chudobných dva rozdielne metre.

Brazília je však tiež krajinou, ktorá chce toto všetko zmeniť, posilniť právny systém a priblížiť sa k väčšej transparentnosti. A práve preto bude súd s bývalým miliardárom lakmusovým papierikom transparentnosti v Brazílii. Žiadna z kľučiek, ktoré jeho právnici použili, totiž nefungovala.

O bývalom miliardárovi

V roku 2012 bol však Eike Batista tvárou úspešnej Brazílie. V rebríčku miliardárov zastával šťastné siedme miesto a jeho majetok odhadoval časopis Forbes na 35 miliárd dolárov. Batista svoj biznis budoval popri budovaní celej krajiny. Jeho holdingová firma EBX bola zložená z prepojených logistických, prepravných či ťažobných firiem. Vlajkovou loďou bol koncern OGX, ropná a plynová spoločnosť a zároveň pýcha celej Brazílie a idol politikov.  Rád o sebe vyhlasoval, že raz bude najbohatším človekom na svete.

Príbeh o tom, ako OGX stiahol na dno celé impérium už poznáme, ale pripomeňme si ho. Ropné polia, ktoré Batista považoval za zlatú-čiernu baňu a do ktorých investoval miliardy, sa ukázali ako totálne suché. Prípad, ktorým sa bude zaoberať súd v najbližších dňoch bude rozhodovať o tom, či sa Batista previnil voči trhom. Je totiž obvinený z toho, že hoci vedel, že tieto polia budú stratové, zmanipuloval trh, aby si kúpil čas na prípadnú záchranu jeho firiem. Akcie sa totiž stabilizovali po jeho výroku, že ak polia nebudú také výnosné, ako očakával, sám poskytne miliardu dolárov na udržanie firiem nad vodou. Hneď ako sa ukázalo, že spoločnosti sa nedarí, Batista začal predávať svoje akcie a vycúval aj zo sľubu o poskytnutí miliardy. Tvrdil, že spoločnosť zmenila pravidlá za pochodu a sňala z neho zodpovednosť.

Koncern OGX sa medzitým stihol zapísať do histórie ako najväčší korporátny bankrot v histórii latinskej Ameriky a Wall Street. Do Batistovho projektu totiž investovali legendy ako PIMCO, BlackRock či investori z Abú Dhabí. Krach Batistu poslal ku dnu celú Brazíliu. Miliardárove firmy prišli spolu o 9,7 miliardy, no všetkých 300 verejne obchodovaných firiem prišlo dokopy v prepočte o 203 miliárd dolárov. Batista bol nútený predať viacero vecí, na ktorých mu záležalo. Napríklad jachty, lietadlá a aj drahé Lamborghini ktoré mal vystavené v obývačke.

Koniec? Nikdy

Batista však nie je človek, ktorý sa len tak vzdáva. V najnovšej biografii zo svojho neúspechu čiastočne viní vládu a kniha sa predáva viac ako dobre. Má tiež dohodu v hodnote 12 miliónov s juhokórejskou farmafirmou C.L. Pharm a kúpil od nej práva na otvorenie laboratória v Brazílii. Za touto firmou podľa Financial Times stojí vedec Hwang Woo-suk, ktorý svoj život zasvätil klonovaniu psov.

01 - Modified: 2006-12-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fordove míľniky
01 - Modified: 2021-11-03 15:31:56 - Feat.: - Title: Koľko stromov sme už na svete vyrúbali? Tri krajiny, ktoré najviac odlesňujú 02 - Modified: 2021-10-15 11:28:27 - Feat.: - Title: Zníženie produkcie hovädzieho mäsa v EÚ má aj negatívnu stránku: Môžu si to odskákať lesy 03 - Modified: 2021-06-01 10:30:45 - Feat.: - Title: V brazílskom meste zaočkovali všetkých dospelých, počet úmrtí tam klesol o 95 percent 04 - Modified: 2019-08-29 19:51:15 - Feat.: - Title: Brazília na dva mesiace zakázala vypaľovanie porastov 05 - Modified: 2019-08-27 07:47:03 - Feat.: - Title: Hollywoodska hviezda, ktorá sa má skutočne k činu. Pozrite sa, ako Leonardo DiCaprio zachraňuje svet
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 11:33