StoryEditor

Na Čínu sa valí nová bublina. V obehu je veľa hlúpych peňazí (komentár dňa)

10.04.2015, 12:01


Čínska realitná bublina pomaly spľasne, takže je načase, aby sa začala nafukovať bublina na akciách. Ceny akcií síce neležia ani zďaleka blízko maxím z roku 2007, v skutočnosti sa nachádzajú len na polovičnej ceste k nim. Aj tak ale vyzerá čínsky akciový trh súčasnosti pekne napäto. Ako upozorňuje Richard Iley z BNP Paribas, tento trh je najlepšie si vedúcim trhom aktív na svete za posledných deväť mesiacov. Pripísal si takmer 80 percent aj napriek tomu, že tempo rastu čínskej ekonomiky kleslo na dvadsaťročné minimá a zisky priemyselných firiem teraz klesli o 8 percent.

Ako je možné, že akcie si vedú tak dobre, keď to neplatí o celej ekonomike? Čínski investori nemajú na výber veľa aktív, do ktorých by mohli vložiť svoje peniaze. Vláda im neumožní investovať v zahraničí, aj keď niektorí z nich to obchádzajú predstieraním toho, že za dovoz platia vyššie ceny ako v skutočnosti. Doma potom tiež nie je veľký výber. Banky môžu platiť len nízke úroky, aby nerástli sadzby, za ktoré si požičiavajú štátne spoločnosti. Realitný trh predtým vyzeral ako dobré miesto, kam je možné vložiť peniaze. Teraz sa ale nafúkol do takých rozmerov, že ani vláda nedokáže zabrániť jeho poklesu.

Akcie sú teda v kurze preto, že nič iné k dispozícii nie je. Čínske štátne médiá počas minulého leta neustále opakovali, že ceny akcií ležia nízko. A ľudia to nakoniec vypočuli. Počet nových investičných účtov prudko vzrástol a situácia dospela do bodu, kedy 67 percent nových investorov nemá ani strednú školu. Do akcií ale neprúdia len hlúpe peniaze. Tečú sem aj peniaze požičané, ktoré sú ešte hlúpejšie. Na začiatku tohto roka došlo dokonca k tomu, že počet novo otvorených účtov sa prepadol, a to z toho dôvodu, že vláda nechcela umožniť najväčším brokerom, aby poskytovali maržové účty. Trh v Šanghaji potom počas jedného dňa klesol o 7,7 percenta. Keď ľudia zistili, že maržové obchody budú k dispozícii aj naďalej, všetko sa vrátilo do starých koľají.

Problém s bublinami spočíva v tom, že môžu trvať oveľa dlhšie, než sa domnievame. Čím dlhšie to trvá, tým hlúpejšie sa cítia tí, ktorí akcie ešte nekúpili. Hlúpo sa nechce cítiť nikto a na trh nakoniec vstúpia takmer všetci. Zdá sa, že tentoraz je to inak, ale to nikdy nie je. Sadzby budú v Číne ešte nejakú dobu klesať a ľudia si tak budú môcť stále požičiavať na nákup akcií. Ich ceny tak porastú ešte vyššie. Valuácia leží stále pod úrovňou z roku 2007, ale nie je možné, aby ceny akcií naďalej rástli, keď ekonomika spomaľuje. To jednoznačne znamená, že raz dôjde k obratu. Čo sa ale ťažko odhaduje, je ďalší vývoj v čínskej ekonomike vo chvíli, keď už nebude k dispozícii ani akciová ani realitná bublina, do ktorej by sa dalo investovať.

Komentár bol zverejnený na Patria.cz

01 - Modified: 2007-05-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Recept na odškodnenie? Dodatočné zdanenie
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 03:26