StoryEditor

Daň za koalíciu so Slotom

02.10.2007, 00:00

Premiér a predseda Smeru-Sociálna demokracia Robert Fico pravdepodobne zostane pred dverami Strany európskych socialistov (PES). Takú predstavu má aspoň ten najvyšší - šéf eurosocialistov Poul Nyrup Rasmussen. Predsedu Slovenskej národnej strany Jána Slotu, kvôli ktorému má Smer-SD vo svojej niekdajšej eurosocialistickej rodine problémy, nevie nazvať inak ako extrémnym a kvôli nemu ani nechce Smeru obnoviť členstvo v PES. Návrh ani nie je tak prekvapujúci, keď Európu v poslednom čase poriadne znepokojili udalosti na Slovensku.
Nejde len o zhoršené slovensko-maďarské vzťahy, ku ktorým prispela najmä negatívna reakcia predstaviteľov Maďarska na prijatie uznesenia NR SR o nedotknuteľnosti povojnových dokumentov či otvorená vojna premiéra Fica s dôchodkovými správcovskými spoločnosťami, zdravotnými poisťovňami alebo médiami - akoby "olej do ohňa" v tej najnevhodnejšej chvíli stále prilieval aj vulgárnymi výrokmi samotný Ján Slota. Ten sa síce, ako hovorí aj Robert Fico, vraj len nechal vyprovokovať aktivitami predsedu Strany maďarskej koalície Pála Csákyho. Avšak moderný politik, nech je akokoľvek nahnevaný (prípadne jeho promile v krvi je mierne nad normálom), by nemal voliť slová ako "pohrobok Horthyho fašistického režimu", "zvratok", alebo "jedno zhnité lajno". A to všetko pár dní predtým, ako majú eurosocialisti rozhodovať o osude Smeru - SD. Je to náhoda, alebo to poslanec a predseda SNS Ján Slota robí naschvál?
Spomeňme si na jeho vyjadrenia z jari, keď kosovských Albáncov bez rozdielu nazýval bandou "pašerákov drog a obchodníkov s bielym mäsom", USA likvidátormi národov a o europoslankyni Smeru Monike Flašíkovej-Beňovej zase povedal, že by hlasovala aj za likvidáciu Európy, "keby mohla Američanom vliezť niekde". Práve v čase, keď mali eurosocialisti rozhodovať o Smere-SD, no odložili to údajne pre technické problémy. Nech to už boli akékoľvek dôvody, Slotove "excesy" sú veľmi zvláštne načasované.
Premiér Fico, ak mu na členstve Smeru-SD medzi eurosocialistami aspoň trochu záleží, by mal dúfať v druhú možnosť, ktorú navrhuje iná časť eurosocialistov a to, že rozhodovanie o Smere sa na ďalších pár mesiacov opäť odloží - tentoraz na jar budúceho roka. Len nie je isté, čo by sa na budúcu jar mohlo zmeniť, pretože Fico po každej negatívnej reakcii, ktorá prišla od eurosocialistov, vyhlasoval, že si ich nakloní na svoju stranu, ak uvidia, ako úspešne - aj s týmito koaličnými partnermi - plní sociálnodemokratický program. Sociálnodemokratický program sa podľa predsedu vlády a Smeru Roberta Fica úspešne plní, no zmena názoru eurosocialistov nechodí a nechodí...

Slávka Habrmanová, redaktorka domáceho oddelenia

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. máj 2024 20:11