StoryEditor

Klub 500 nehádže špinu

26.12.2007, 23:00

Musíme sa dôrazne ohradiť proti tvrdeniam predsedu Rady pre reguláciu pána Holjenčíka, ktorý na margo výhrad Klubu 500 k dotáciám ceny elektriny pre domácnosti tvrdí (HN 18.12. 2007), že Klub 500, "ktorý robí zbytočný krik v médiách a zneisťuje podnikateľskú sféru" a "Aktivity niektorých podnikateľských kruhov sú zbytočnou obštrukciou a komplikáciou, samy si neuvedomujú, že hádžu zbytočnú špinu na Slovensko".
Uráža nás, keď štátny zamestnanec úradu zriadeného pre kontrolu sieťových odvetví s cieľom regulácie vyváženého vzťahu medzi dodávateľom a odberateľom obhajuje len praktiky výrobcu a distribútora a nechráni priemyselného odberateľa. Klub 500 je združením slovenských vlastníkov a spoluvlastníkov spoločností. Preto logika, že by sme my mali záujem o "pošpinenie" Slovenska, je scestná. Naopak sa pýtame, koho záujmy a za akú cenu chráni predseda Rady pre reguláciu p. Holjenčík? 
Klub 500 nerobí  v žiadnom prípade zbytočný krik. Upozorňujeme len na praktiky, ktoré sú v rozpore s princípmi, ktoré platia v EÚ. Medzi tieto praktiky jednoznačne patria krížové dotácie medzi jednotlivými skupinami odberateľov. Predseda ÚRSO v médiách ešte v roku 2003 a 2004 sebaisto tvrdil, že ÚRSO urobilo ohromný krok a odstránilo krížové dotácie medzi obyvateľstvom a priemyslom a každý platí cenu, ktorá zohľadňuje oprávnené náklady a primeraný zisk. Pýtame sa teda, ako je možné, že toto už neplatí ani v roku 2007? Veď ceny pre domácnosti vzrástli podľa štatistík Eurostatu v priemere o 6 % a ceny pre priemysel dokonca o 21 % ! To isté sa opakuje druhý rok za sebou. ÚRSO deklarovalo, že ceny pre domácnosti vzrastú v roku 2008 o asi 3 % a ponuky od monopolného výrobcu elektriny Slovenských elektrární pre priemyselných odberateľov hovoria o nárastoch viac ako 20 % !?
Je jednoznačne krátkozraké odvolávať sa v reakciách na "liberalizáciu" trhu. Predseda ÚRSO vie, že reálna liberalizácia trhu na Slovensku nie je. Nie je ani možné na Slovensko bezpečne doviezť viac ako 15 -- 20 % slovenskej spotreby kvôli kapacite cezhraničných profilov. Taktiež liberalizácia nepokročila v dodávke systémových služieb, ale to by predsa predseda ÚRSO mal vedieť. A k tvrdeniu Slovenských elektrární, že príspevok 800 mil. Sk k cenám pre domácnosti je príspevok SE, lebo chcú byť dobrým občanom Slovenska? Kto teda skontroluje cenotvorbu Slovenských elektrární, či tento príspevok ide zo zisku Slovenských elektrární alebo z "vreciek" priemyselných odberateľov? Nikto! Veď máme liberalizovaný trh.
Uvidíme, aké budú reakcie na margo liberalizácie trhu v roku 2009 a 2010 po odstavení druhého bloku jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach.
 Tibor Gregor, výkonný riaditeľ Klubu 500

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 10:56