StoryEditor

Francúzsko: prisťahovalci zakladajú elitné kluby

04.12.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Úspešné deti prisťahovalcov vo Francúzsku budujú vplyvné siete, ďaleko od chudobných predmestí. Ich cieľom je podľa agentúry AFP ukázať, že miestni imigranti nie sú zdrojom iba napätia a násilia. Mnohí ľudia pochádzajúci z Maghrebu, centrálnej Afriky či Ázie, sú vysokými funkcionármi, šéfmi podnikov, advokátmi, lekármi a bankármi. Sú teda protikladom so vžitými predstavami -- prisťahovalec -- drogový priekupník a násilník. Jedným z najvyhľadávanejším zázemím pre prisťahovaleckú elitu je Klub 21. storočia a medzi jeho zakladateľov patrí ministerka spravodlivosti Rachida Dati a členom je aj štátna tajomníčka pre ľudské práva na ministerstve zahraničných vecí Rama Yade.
Obidve sa stali symbolmi otvorenosti voči spoločenskej rôznosti, o ktorú má záujem prezident Nicolas Sarkozy. Rachida Dati je dcérou marockého robotníka a otec Ramy Yade senegalský diplomat. Tento klub si starostlivo vyberá členov a odmieta byť odrazovým mostíkom na zviditeľnenie každého mladého človeka prisťahovaleckého pôvodu. Dvere otvára iba tým, ktorí dokázali prekonať ťažkosti sociálnej determinácie a sú úspešní, vysvetľuje Djamila Chekkar, ktorá je odborníčkou na strategické informácie a krízovú komunikáciu. "Sme veľmi obozretní," zdôrazňuje táto dcéra vodiča autobusu a bývalá študentka parížskeho prestížneho lýcea Henriho IV.
Predsedom Klubu 21. storočia je 35-ročný Hakim El Karoui pochádzajúci z mnohopočetnej tuniskej rodiny. Je obchodným bankárom, ktorý pripravoval podklady pre bývalého premiéra Jeana-Pierra Raffarina a bol poradcom niekdajšieho ministra financií Tierryho Bretona. Cieľom tejto siete je podľa šéfa klubu ukázať, že rôznorodosť Francúzska nie je zdrojom problémov a napätia, ale aj šancou pre krajinu v rámci globalizácie a dialógu kultúr.
Klub raz až dva razy do mesiaca usporadúva diskusné večery s ekonomickými či politickými predstaviteľmi alebo so zástupcami médií a rieši otázky spojené s rozmanitosťou spoločnosti. Nezakrýva pritom svoju vôľu lobovať a rozširovať svoj vplyv po Európe. Vyhľadávané sú také večery, ktoré organizujú dve štruktúry so sídlom v Lyone -- Klub konvergencií a Klub alžírskych podnikateľov a priemyselníkov vo Francúzsku.
Alžírčania takisto vytvorili Sieť významných vysokých francúzskych škôl, ktorej členovia sa schádzajú v parížskej vyššej obchodnej akadémii. Francúzi marockého pôvodu zasa založili Klub súčinnosti a iniciatív. Amirouche Laidi si ako zakladateľ klubu Averroes dal za úlohu vniesť rozmanitosť do médií. "Rôznorodosť sa presadzuje v rovine demografie a sociológie, ale jej fungovanie zatiaľ nie je prirodzené," tvrdí Laidi. Tento bývalý novinár, z ktorého sa stal vedúci analytickej kancelárie, bojuje za to, aby sa prisťahovalci ukazovali verejnosti v celej rôznorodosti a "normálnosti". Kritizuje však úlohu hraných filmov, hlavne v televízii. Podľa neho Arab býva iba v úlohe chuligána alebo policajta. Spoločnosť "Marianny rozmanitosti" vznikla po pouličných nepokojoch v predmestiach francúzskych miest na jeseň 2005 a chce zviditeľniť ženy, ktoré pochádzajú z prisťahovaleckých rodín a ktoré prešli úspešnou životnou dráhou. Rôznorodosť by sa takisto mala prejaviť pri voľbách, keď by ľudia mali hlasovať za kandidátov zastupujúcich prisťahovalcov, povedala riaditeľka Národnej agentúry pre sociálnu súdržnosť a rovnoprávnosť Fadila Mehal. Vyslovila obavu, že členstvo Rachidy Dati a Ramy Yade vo vláde je iba "obyčajným divadielkom bez budúcnosti".

AFP/ ČTK

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. máj 2024 10:18