StoryEditor

Exotickí trpaslíci

13.07.2005, 00:00
Snehulienka nemusí byť iba biela žienka. Spoločnosť Disney ohlásila zámer nakrútiť kung fu verziu jej príbehov s trpaslíkmi, ktorých nová verzia slávnej animovanej rozprávky zmení na šaolinských mníchov. Zámer spoločnosti je jednoduchý, príbeh situovaný do britskej kolónie v Číne by mal osloviť veľký blízkovýchodný trh.

Snehulienka nemusí byť iba biela žienka. Spoločnosť Disney ohlásila zámer nakrútiť kung fu verziu jej príbehov s trpaslíkmi, ktorých nová verzia slávnej animovanej rozprávky zmení na šaolinských mníchov. Zámer spoločnosti je jednoduchý, príbeh situovaný do britskej kolónie v Číne by mal osloviť veľký blízkovýchodný trh. Tento zámer podobne ako mnohé iné marketingové obmeny toho istého vyvracajú tvrdenie, že globalizácia znamená jednotnú uniformu pre celý svet. Namiesto toho vidíme skôr variácie so zmyslom pre miestne zvláštnosti. McDonald´s na západe robí reklamu na vegetariánske menu, v ázijských krajinách zasa na štipľavý hamburger. Američania prerobia vlastnú rozprávku pre ázijské publikum, vplyv je však obojstranný. Slávny western o siedmich statočných vznikol na základe japonského filmu o siedmich samurajoch, ktorý režíroval Akira Kurosawa.
Východ však nezostáva západu nič dlžný. Ten istý režisér pred päťdesiatimi rokmi nakrútil jednu z najlepších verzií Macbetha s názvom Krvavý trón. Úplne zmenil reálie a zo Shakespearovho príbehu urobil samurajskú drámu s prvkami japonského tradičného divadla. Podobných príkladov miešania kultúr by sa našlo mnoho, od stravovacích návykov až po posteľné experimenty s tantrickým sexom. Namiesto jednofarebnosti, ktorou nás strašili pesimistickí vizionári, vidíme skôr všehochuť pripomínajúcu ponuku v hypermarkete. Tomuto miešaniu nechýba komický rozmer -- zatiaľ čo si Aziati nechávajú vyrovnávať oči, aby vyzerali čo najzápadnejšie, západná postavička ich bude mať šikmé, aby sa lepšie predávala na ich trhu. A namiesto jablka sa možno zadusí ryžou.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 17:49