StoryEditor

Komentár HN: Len tak mimochodom

22.09.2005, 00:00
Koalícia sprevádzkovala parlament. Len mimochodom jej to umožnili dvaja poslanci ĽS-HZDS. "Boli takí lojálni, že som ich niekedy musel krotiť," povedal na ich adresu stranícky boss Vladimír Mečiar. Prečo prešli na stranu vlády?

Koalícia sprevádzkovala parlament. Len, mimochodom, jej to umožnili dvaja poslanci ĽS-HZDS. "Boli takí lojálni, že som ich niekedy musel krotiť," povedal na ich adresu stranícky boss Vladimír Mečiar. Prečo prešli na stranu vlády? Exmečiarovec Miroslav Maxon vysvetľuje, že dres menili na príkaz straníckeho šéfa. Mečiar zas hovorí o zrade s neznámou motiváciou. Predseda Smeru-SD Robert Fico oprášil svoj príbeh o politickej korupcii. Rozprávke o práci v záujme Slovenska azda neveria ani jej oficiálni autori: Karol Džupa a Eduard Kolesár. Politika v týchto dňoch prekonáva povestný suterén.
O tom, či do konca volebného obdobia skončí v horúcom pekle (geograficky v zemskom jadre) alebo sa prekope na druhú stranu zemegule, veľa napovie diskusia okolo termínu predčasných volieb. SMK a KDH si uvedomujú, že predlžovaním parlamentnej agónie nemôžu nič získať. Ak pre "bezcharakterný štýl politiky" podkopli stoličku pod Pavlom Ruskom, len ťažko by ich voliči porozumeli argumentom, prečo sa spájať s "házedesákmi" a komunistami v drese lintnerovcov. Preto len ťažko pochopiť dôvetok, že KDH sa nebráni predčasným voľbám, ak by sa na tom dohodli koaliční partneri. Premiérova SDKÚ totiž potrebuje všetko možné, len nie predčasné voľby. Včerajšie odblokovanie parlamentu dáva Mikulášovi Dzurindovi do rúk tromf - na začiatku volebného obdobia mala koalícia 78 poslancov, dnes s ňou hlasuje 77 ľudí. Načo potom hovoriť o predčasnom ukončení volebného obdobia? Mimo hry sú aj hlasy ĽS-HZDS. Mečiar si veľmi konštruktívne postavil nesplniteľné podmienky, pri splnení ktorých je pripravený hlasovať za apríl. Len, mimochodom, Mečiar opäť stojí na strane premiéra. Je to stále ten Mečiar, ktorý pre Dzurindu nebude dôveryhodným politikom, pokiaľ transparentne nevysvetlí financovanie penziónu v Trenčianskych Tepliciach. Len, mimochodom, Mečiar v čase parlamentnej krízy spomenul, že sa vďaka "majetkovým právam manželky" zbavil dlhu za Elektru. Dzurinda by mohol povedať, či toto vysvetlenie považuje za dôveryhodné. Ak nie, môže sa obrátiť na políciu v súvislosti so zákonom o preukazovaní pôvodu majetku. Ak by vzápätí dal v parlamente hlasovať o dôvere vláde, možno by sme sa nestačili čudovať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 15:09