StoryEditor

Riaditeľka fandí neplatičom

02.11.2006, 23:00

Vymáhanie nedoplatkov od neplatičov koncesionárskych poplatkov, problém, ktorý roky nikto neriešil a ktorý sa pohol až príchodom BSP LP, sa stáva nástrojom na populistické zviditeľnenie riaditeľky rozhlasu Miloslavy Zemkovej. Najprv zabrala malá, no účinná dezinformácia, že BSP LP vymáha aj poplatky z omeškania. My však od neplatičov vymáhame len istiny a doteraz ani v jednom prípade sa žaloba netýkala poplatkov z omeškania. Ľudia platia len sumu, ktorú rozhlasu dlhovali a súdne a advokátske poplatky stanovené príslušnou vyhláškou.
Ak by BSP LP chcelo vymáhať aj poplatky z omeškania, podľa platnej legislatívy by to mohlo byť za každý mesiac až 5-tisíc Sk. Naším cieľom však nikdy nebolo vymáhanie takýchto, aj podľa nášho názoru, nehoráznych zákonom stanovených poplatkov, ale len vyriešenie problému, ktorý si kompetentní už roky pohadzovali ako horúci zemiak. Keď sme niečo podobné robili pre Českú televíziu, jej vedenie sa nám poďakovalo, pretože na základe našej spolupráce získala ČT v minulom roku takmer 100 miliónov korún z dlhu a 225 miliónov korún každoročne po prihlásení sa 180-tisíc nových koncesionárov. Televízia má teda viac peňazí na tvorbu a spokojní sú aj diváci.
Na Slovensku sa rozhlasu doteraz prihlásilo približne 90-tisíc nových koncesionárov, čo ročne predstavuje sumu zhruba 60 miliónov korún. Riaditeľka sa však otvorene postavila na stranu neplatičov, čím znevýhodnila 90 percent poctivo platiacich koncesionárov, ktorí chcú za svoje odvedené peniaze kvalitnejšie služby. Manažérka, ktorá je zo zákona povinná starať sa o hospodárnosť verejnoprávnej inštitúcie, sa radšej tvári ako charitatívna pracovníčka, ktorá peniaze od koncesionárov nepotrebuje. Načo by aj, keď si ich radšej okľukou zoberie zo štátnej kasy plnenej nami. Hneď na začiatku si z nej vybrala 200-miliónovú dotáciu a po polroku je už zase v 200-miliónovom dlhu.
Ak vplyvom jej podpory neplatičom začne počet platiacich koncesionárov klesať, nebude to pre ňu teda žiadny problém. Hlavne, že imidž dobrej pani riaditeľky, ktorá nechce od ľudí drankať peniaze, ostane zachovaný, a tých pár sto miliónov, čo bude chýbať, si vezme zase od štátu. Že to potom opäť zaplatia všetci, čiže aj tí koncesionári, ktorí poctivo platia, ju zase až tak trápiť nemusí. Čas vždy ukáže, kto má pravdu. BSP LP má po niekoľkých mesiacoch svojej činnosti za sebou konkrétne výsledky. Uvidíme, či po činnosti pani riaditeľky ostane aj niečo iné ako strata, ktorá ju osobne asi nezaťaží, ale daňových poplatníkov, ktorí sa na ňu spoločne skladajú, už určite áno.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 07:30