StoryEditor

Čo (naozaj) pohne korunou?

14.03.2007, 23:00

Tri roky sa čakalo na včera zverejnený údaj o zahraničnom obchode Slovenska. Nie žeby štatistici zaspali, ale vďaka vysokej dynamike rastu vývozu sme sa dostali do čiernych čísel. Je to síce pozitívna správa. Rovnako zvyšovanie priemyselnej produkcie naznačuje, že by nemala byť v tomto roku ojedinelá. Lenže finančné trhy s tým viac-menej počítali.
Aj keď analytici predpokladali, že ešte zostane negatívne saldo obchodu, tendencia k zmene k lepšiemu bola už vnímaná skôr. S korunou to teda ani nepohlo, stále sa drží okolo 34 za jedno euro. Predchádzajúce týždne totiž Štatistický úrad SR chrlil jednu pozitívnu správu za druhou a finanční investori sa už asi dobroty prejedli. Samozrejme, že za kurzom koruny stojí aj centrálna banka, ktorá zubami-nechtami bránila jej rýchlemu posilňovaniu.
Na ešte silnejšiu slovenskú menu si asi teda ešte počkáme. Aj keď sa Národná banka Slovenska posilňovaniu bráni - či už priamymi intervenciami na devízovom trhu nákupom eur, ako aj nesťahovaním prebytočných korunových zdrojov z trhu. Kritika Medzinárodného menového fondu sa zdá byť len technokratická. No centrálna banka vďaka dobrým makroekonomickým údajom pristúpi k zníženiu sadzieb asi skôr, ako sa predpokladalo.
Aj keď sa snažíme o dobiehanie našich západných susedov, postupujeme pomaly. Zatiaľ čo štvormiliardový prebytok zahraničného obchodu vyčaril spokojný úsmev na tvári nejedného politika, ale aj ekonóma, Česi zvyknutí na pozitívnu bilanciu pri svojich jedenástich miliardách krútia nosom. Nepáči sa im totiž rast dovozov, ktorý sa zrýchľuje. Na Slovensku je situácia opačná - rast importu zatiaľ s miernymi výkyvmi klesá. Zaujímavé bude sledovať, či sa obchodná bilancia za celý rok skončí v červených alebo čiernych číslach a kam sa dostane koruna rok pred prijatím eura. Inými slovami, čo teda naozaj pohne kurzom slovenskej koruny (samozrejme smerom nadol)?

Radko Kuruc, redaktor ekonomického oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
14. máj 2024 11:58