StoryEditor

Hrozí únik kapitálu, ziskov i mozgov

11.05.2006, 00:00

Opätovné zavedenie dane z dividend, tak, ako ho má vo volebnom programe strana Smer, by zhoršilo podnikateľské prostredie na Slovensku. Postihlo by to najmä domácich malých a stredných podnikateľov, ktorí nemajú také možnosti ako veľké a zahraničné podniky, ktoré si vedia legálne zabezpečiť účtovné presuny ziskov do zahraničia a tak obísť zdanenie dividend na Slovensku. Postihlo by to nemalou mierou aj desaťtisíce drobných akcionárov z prvej vlny kupónovej privatizácie, ktorí sa po rokoch márneho čakania konečne dočkali výnosov zo svojich akcií vo forme dividend. Výsledkom zdanenia dividend a podielov na zisku by bolo umelé vyrábanie nákladových položiek, rozvoj sivej a čiernej ekonomiky, masívny odlev ziskov do zahraničia, zmeny sídiel firiem a ďalšie straty pre národnú ekonomiku.
Je takmer isté, že by sa celkový výber daní z dividend a podielov na zisku znížil, pretože by sa podnikateľom neoplatilo vytvárať účtovný zisk. Pritom zrušenie dane z dividend bolo jedným z dôvodov, prečo Slovenská republika za rok 2005 vybrala na všetkých daniach o 20 miliárd Sk viac, ako bolo v pláne. Celková vybraná daň zo zisku firiem je pritom podstatne vyššia než pred zrušením zdaňovania dividend, ktoré privítali nielen podnikatelia, ale aj malí akcionári z kupónovej privatizácie. Podnikateľom sa jednoducho oplatí platiť dane. Podnikateľské subjekty tento krok motivuje na maximalizovanie daňového základu, lebo z dividend získavajú lacnejšie zdroje na rozširovanie svojich podnikateľských aktivít. Na opätovné zavedenie dvojitého zdaňovania ziskov by mohli firmy zareagovať tak, že dane nebudú platiť na Slovensku, ale napríklad v pobaltských krajinách, kde je podobný daňový systém ako teraz u nás. Štát by prišiel o miliardy, čo by zvýšilo deficit verejných financií, lebo všetky veľké podniky si to vedia jednoducho a legálne zabezpečiť. Slovensko by na to však doplatilo -- bolo by iba výrobnou základňou, zisky by sa účtovne tvorili aj spotrebúvali v zahraničí. A k tomu by ešte za únikom kapitálu mohol nasledovať aj masovejší únik mozgov.
Opätovné zavedenie dane z dividend by teda v konečnom dôsledku postihlo len domácich podnikateľov a drobných akcionárov z prvej vlny kupónovej privatizácie. V EÚ totiž platí Smernica z 23. 7. 1990 č. 90/435/EHS, revidovaná v roku 2003 č. 2003/123/ES, ktorá hovorí o zdanení ziskov vyplácaných dcérskou spoločnosťou v jednom štáte do materskej spoločnosti v inom členskom štáte. Podľa smernice dividendy akcionárov z členských štátov EÚ (vyplácané akcionárom z členských štátov EÚ), s podielom vyšším ako 20 percent na základnom imaní, musí národná legislatíva od zrážkovej dane oslobodiť! Tento podiel na základnom imaní bude navyše v budúcnosti klesať, a to v roku 2007 na 15 percent a v roku 2009 na 10 percent!
Je potrebné uvedomiť si, že 40 miliárd Sk, ktoré zo Slovenska odišli formou vyplatených dividend pre zahraničných investorov, by bolo od dane oslobodených aj po prípadnom opätovnom zavedení dane z dividend. Okrem toho sú tu aj ďalšie záväzky a tajné dodatky zmlúv pre veľkých investorov, ktorí sú od daní na čas úplne oslobodení. Opäť by sa teda prehĺbila priepasť medzi podmienkami pre domácich a zahraničných investorov. Pýtame sa -- v čí prospech by teda takého poškodenie domácich podnikateľov bolo?

Autor je výkonný riaditeľ Klubu 500.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 20:53