StoryEditor

Komentár HN: Test, prospešný pre obe strany

13.04.2006, 00:00
Po prvýkrát legálne a zatiaľ pokusne sa o niekoľko dní na Slovensku vyseje geneticky modifikovaná kukurica. S úrodou sa však nebude môcť obchodovať.

Po prvýkrát legálne a zatiaľ pokusne sa o niekoľko dní na Slovensku vyseje geneticky modifikovaná kukurica. S úrodou sa však nebude môcť obchodovať. Nadnárodná biotechnologická spoločnosť Monsanto tak dosiahla svoje, aj keď nie v rozsahu, ako pôvodne chcela. Vlani ešte neuspela pre nejasnosti v našej legislatíve, tento rok už áno, hoci ide o zámer takpovediac črepníkový. Ku cti Monsanta slúži, že svoj legitímne, no tvrdo presadzovaný zámer, ktorý nevonia environmentálnym organizáciám, ani niektorým našim potravinárom, chce uskutočniť za nepretržitého dozoru Slovenskej inšpekcie životného prostredia.

Aj vyhlásenie Greenpeace je teraz miernejšie, ako sme si už zvykli. Táto organizácia síce vyjadrila z očakávaného vysiatia kukurice znepokojenie, pretože aj malé plochy (dovedna asi 30 hektárov) s prísnym režimom výsadby a sledovania plodiny počas vegetácie, môžu predstavovať riziko pre životné prostredie. Ale zároveň priznáva, že pokusom na neveľkej výmere sa môže ukázať to, o čom sa v súčasnosti vedú nekonečné spory. Ich podstatou je, do akej miery a kam až môžu cudzie gény "zaletieť", nakoľko je nebezpečný pre ostatné zložky prírody Bt-toxín, ktorý kukurica produkuje a či to všetko ohrozuje aj človeka. Bez tohto pokusu by spory odporcov a zástancov geneticky upravených plodín stále boli len jalovou akademickou debatou.

Nie tak dávno minister životného prostredia László Miklós povedal, že zákon o geneticky modifikovaných organizmoch treba dopracovať, že nie je dokonalý. Napríklad nedostatočné prevzatie bezpečnostnej doložky z európskej smernice vyvoláva pochybnosti. Okrem iného absentuje povinnosť dôsledne sprístupňovať verejnosti informácie o potenciálnych rizikách uvádzania geneticky modifikovaných organizmov do životného prostredia.

Tých niekoľko hektárov kukurice, ktoré onedlho Monsanto vysadí, sa ocitne pod prísnou kontrolou, ktorá sa podobá ochrane rastlinky v črepníku. Autori tejto myšlienky však nepovedali nasledujúce: aj z črepníka sa môže dostať peľ na inú rastlinku. A čo je nebezpečnejšie, pri troche nepozornosti môže črepník vypadnúť z balkóna a rozbiť niekomu hlavu, v lepšom prípade zašpiniť chodník. Kiež by sa niečo podobné nestalo s kukuricou. Faktom je však aj to, že kvôli takémuto riziku neprestaneme v črepníkoch pestovať kvety.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
12. máj 2024 01:04