StoryEditor

Komentár HN: Každý si ide svojou cestou

22.01.2006, 23:00
Už dnes sa opätovne zíde výberová komisia na privatizáciu letiska a bude sa zaoberať načakaným výsledkom koaličnej rady. Tá sa minulý týždeň vo štvrtok zhodla, že o novom víťazovi rozhodne dodatočné, tretie kolo výberu.

Už dnes sa opätovne zíde výberová komisia na privatizáciu letiska a bude sa zaoberať načakaným výsledkom Koaličnej rady. Tá sa minulý týždeň vo štvrtok zhodla, že o novom víťazovi rozhodne dodatočné, tretie kolo výberu. V hre však už zostali iba dvaja najlepší uchádzači - konzorciá TwoOne a Abertis. Komisia tak stanoví nové podmienky pre dodatočné ponuky, ktorých jediným kritériom by mala byť konečná výška doplnkovej ceny. Takéto riešenie definitívneho výberu bolo veľmi prekvapujúcim výsledkom rokovania koaličných partnerov a vládnym stranám sa možno podarí sčasti zbaviť označenia kontroverznej a netransparentnej privatizácie. Vyhlásením dodatočného kola tak koalícia decentne "vykorčuľovala" z podozrenia nadŕžania jednému z uchádzačov o bratislavské a košické letisko.
Zaujímavé bude teraz sledovať, ako sa k ďalším ponukám postaví TwoOne a Abertis. TwoOne, ktoré hneď vo štvrtok, keď minister dopravy Pavol Prokopovič vyhlásil dodatočné kolo, uviedlo, že pošle ďalšiu ponuku, teraz voči takémuto postupu ponuku namieta. Na druhej strane Abertis sa zatiaľ k možnému protestu nevyjadril. Podávať však protest zo strany Abertisu by bolo kontraproduktívne, pretože keby neprišlo k dodatočnému kolu, nemalo by už šancu získať letiská na základe výsledkov hodnotenia. Naproti tomu Abertis hovorí, že už ich pôvodná cenová a investičná ponuka bola na hranici ekonomickej opodstatnenosti. Určite však majú nejaké financie v rezerve. Takže každé konzorcium zvolilo inú stratégiu, ako sa nakoniec dopracovať k letiskám.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. máj 2024 12:23