StoryEditor

Ďalšia Malchárkova úloha

06.10.2005, 00:00

Ešte pred pätnástimi rokmi bolo takmer všetko na Slovensku štátne. V roku 1994 sa odštátnil prvý energetický podnik -- Slovenské elektrárne. Vtedy založená akciová spoločnosť prevzala všetky hriechy bývalého federálneho štátu aj havarovanú atómovú elektráreň A1 v Jaslovských Bohuniciach. V tom období štát založil fond, do ktorého začali prispievať Slovenské elektrárne, aby bolo z čoho likvidovať elektrárenské bloky, až sa budú musieť odstaviť. Je to tak obvyklé aj inde. Fond sa napĺňal dosť pomaly, lebo z neho odčerpávali Slovenské elektrárne, najmä na likvidáciu nešťastnej A1. Takáto situácia trvá dosiaľ.
Neštátne Slovenské elektrárne na prahu svojej privatizácie prispievajú do štátneho fondu na budúcu likvidáciu teraz produkujúcich jadrových blokov. Dostávajú však stovky miliónov korún na A1. Robí sa tak so súhlasom ministra hospodárstva. Akoby nevedel, že A1 bola dieťaťom socializmu. Do A1 treba ešte naliať miliardy, kým sa zlikviduje.
Najhoršie je, že tento podivný tok peňazí medzi Slovenskými elektrárňami a štátnym jadrovým fondom sa nezaobíde bez dotácií elektrických poplatníkov. Tak možno nazvať takmer všetkých obyvateľov pripojených na elektrickú sieť. Oni aj firmy platia z každej kilowatthodiny sedemnásť halierov. Ročne sa takto na účty Slovenských elektrární vyzbierajú štyri miliardy korún. Tak to určil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Zdôvodnenie v rozhodnutí o tom, prečo sa tento čudný poplatok odvádza, úrad prispôsobuje požiadavke ministra hospodárstva. V máji vydal rozhodnutie, že sa ním kompenzujú náklady elektrární na spaľovanie domáceho uhlia a problémy s prenosovou sústavou. Úrad sa odvoláva na list ministra hospodárstva. List však vo všeobecnosti nie je akt správneho práva.
Úrad chce od budúceho roka tento poplatok zvaný náklady systému zrušiť. Zároveň Slovenské elektrárne prevezme Enel a A1 sa dostane späť do rúk štátu. Vysvetlí niekto, prečo vlastne bola A1 jedenásť rokov odštátnená? Fond čoskoro bude platiť likvidáciu elektrárenských blokov V1. Všetky tieto problémy sú staré ako naša republika, ale cítiť za nimi vplyv Slovenských elektrární. Teraz ich má na stole nový minister hospodárstva Jirko Malchárek. Nech mu v tom elektrárenskí odborníci radšej nepomáhajú!

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 12:48