Panama CityReuters
StoryEditor

Panamský megaškandál otriasa bankovým sektorom. Zložil už dvoch európskych šéfov

08.04.2016, 18:00
Autor:
fihfih
Žiadny z elitných bankárov, ktorí skončili vo svojej funkcii, však nepripúšťa nelegálnu činnosť firiem v daňových rajoch.

Únik dokumentov v kauze Panama Papers začína otriasať aj bankovým sektorom v Európe. Funkciu zložili šéfovia dvoch finančných ústavov - holandského ABN Amro Group a rakúskej Vorarlberger Landes - und Hypothekenbank. Žiadny z bankárov však nepripúšťa nelegálnu činnosť firiem v daňových rajoch.

Z holandskej banky ABN Amro Group NV vo štvrtok odstúpil člen dozornej rady Bert Meerstadt. Jeho meno sa objavilo v rozsiahlych materiáloch, ktoré unikli z panamskej právne firmy Mossack Fonseca.

Kauza obrieho rozsahu ukazuje na aktivity mnohých svetových politikov a biznismenov v panamskom daňovom raji. V prípadu figurujú aj stovky Čechov a niekoľko Slovákov.

Bankár z ABN Amro v oficiálnom vyhlásení oznámil, že sa chystal odstúpiť, ale rozhodol sa tak urobiť okamžite, aby banke nepôsobil problémy. Holandský denník Het Financieele Dagblad vo štvrtok uviedol, že Meerstadt vlastnil v roku 2001 akcie firmy na Britských Panenských ostrovoch.

Riaditeľ banky ABN Amro Gerrit Zalm uviedol, že o panamskej firme Mossack Fonseca nikdy nepočul, však prípad považuje za súkromnú záležitosť.

V Rakúsku potom rezignoval riaditeľ banky Vorarlberger Landes - und Hypothekenbank AG Michael Grahammer. Impulzom bola opäť zmienka o rakúskej banke v dokumentoch z kauzy Panama Papers. Jeho odchod dávajú miestne médiá do súvislosti s bankovými účtami v daňových rajoch, ktoré patria ruskému miliardári Gennadijovi Timčenkovi. Podnikateľ je zároveň jedným z blízkych priateľov prezidenta Vladimíra Putina.

"Som stále stopercentne presvedčený, že banka nijako neporušila zákony alebo sankcie," uviedol Grahammer. Hlavným dôvodom jeho odchodu z vedenia banky je vraj nátlak médií na jeho osobu aj banku.

01 - Modified: 2016-06-26 08:50:43 - Feat.: - Title: Deväť rokov prác je na konci. Panama otvára modernejší rozšírený prieplav 02 - Modified: 2016-05-09 14:44:24 - Feat.: - Title: Ďalšia obeť Panama Papers na Islande. Prezident znova kandidovať nebude 03 - Modified: 2016-05-09 13:55:30 - Feat.: - Title: Megakauza vydala meno Ficovho blízkeho priateľa 04 - Modified: 2016-05-06 20:30:22 - Feat.: - Title: Prehovoril zdroj, ktorý sprístupnil dokumenty v megaškandále. Urobil to kvôli nespravodlivosti 05 - Modified: 2016-04-22 12:45:23 - Feat.: - Title: Dve firmy z megaškandálu už v banke Penty účty nemajú
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 02:09