StoryEditor

Náš región sa bude tento rok zadlžovať viac, tvrdí štúdia

21.01.2015, 11:57
Autor:
TASRTASR

Krajiny strednej a juhovýchodnej Európy by mali v tomto roku zaznamenať mierny rast objemu poskytnutých úverov. Vyplýva to z najnovšej bankovej štúdie zameranej na strednú a východnú Európu, ktorú zrealizovalo oddelenie strategických analýz skupiny UniCredit. Zástupcovia banky dnes prezentovali štúdiu na konferencii Euromoney. "V tomto roku zaznamenajú nárast hlavne reformne naladené ekonomiky, kým štáty s pretrvávajúcimi štrukturálnymi problémami budú v recesii," povedal na dnešnej tlačovej konferencii riaditeľ divízie korporátneho investičného bankovníctva skupiny UniCredit Gianni Franco Papa.

Zároveň skonštatoval, že stredná a východná Európa zostáva rozmanitým regiónom. "Predpokladaný rast ekonomiky strednej a juhovýchodnej Európy sa pohybuje na úrovni 2,5 %, v roku 2016 by mal rast predstavovať 2,9 %, zatiaľ čo hodnoty pre celý región budú na úrovniach 0,2 a 2,2 % v dôsledku poklesu v Rusku," priblížil Papa.

Mierne zrýchlenie rastu úverovania by však mali zaznamenať krajiny strednej a juhovýchodnej Európy. Podľa skupiny UniCredit to bude spôsobené najmä nárastom firemných úverov. V strednej Európe by sa mali na obnovení úverovania podieľať najmä Česká republika a Poľsko, mierne pozitívny rast pôžičiek by malo zaznamenať do konca roka 2015 podľa štúdie UniCredit aj Slovinsko a Chorvátsko. V strednej a východnej Európe však bude rast objemu poskytovaných úverov negatívne ovplyvnený výrazným spomalením rastu v Rusku.

"V tomto roku by mali celkovo firemné úvery vzrásť o 12,4 % v strednej a východnej Európe a o 3,5 % v strednej a juhovýchodnej Európe. Miera rastu retailových úverov by mala v strednej a východnej Európe predstavovať 5,4 % a v strednej a juhovýchodnej Európe 3,3 %," priblížila námestníčka riaditeľa pre strategické analýzy strednej a východnej Európy skupiny UniCredit Carmelina Carluzzo. Zároveň tiež vyčíslila, že v tomto roku sa vklady v strednej a východnej Európe zvýšia o 9,1 % a v strednej a juhovýchodnej Európe o 4,2 %.

Podľa UniCredit bankové sektory v strednej a juhovýchodnej Európe sa posúvajú k viac udržateľnému modelu financovania. Ako totiž vyplýva zo štúdie, pomer úverov k vkladom sa za obdobie od decembra 2013 do septembra 2014 zlepšil z 98 % na 96 %, čo podľa bankovej skupiny ukazuje, že domáce úvery sú viac ako v plnej výške kryté domácimi vkladmi. "Bankový sektor v tomto regióne je v súčasnosti v lepšej kondícii, aby si dokázal udržať rast do budúcnosti," doplnila Carluzzo.

Banky v strednej a východnej Európe však budú musieť pokračovať v zlepšovaní svojich schopností dosahovať výnosy. "Celkovo očakávame, že bankový sektor v strednej a východnej Európe si v roku 2015 zachová svoju rentabilitu. Výzvou v tomto regióne zostávajú nesplácané úvery," doplnil Papa.

Rizikom pre banky je aj geopolitický vývoj a zmeny v externom prostredí. Pokles cien ropy totiž na jednej strane predstavuje problém pre ruskú ekonomiku, ale na druhej strane sa môže podľa štúdie podpísať pod nárast kúpyschopnosti európskych domácností s spoločností. "K ďalším rizikám v našej prognóze na rok 2015 patrí ústretovejšia monetárna politika Európskej centrálnej banky a miestnych centrálnych bánk, ako aj intenzívnejšie úsilie smerujúce k vyššej harmonizácii predpisov o finančných službách," dodala Carluzzo.

01 - Modified: 2007-02-21 14:37:00 - Feat.: 0 - Title: Objem reklamy na internete medziročne vzrástol o 33 %
01 - Modified: 2024-02-26 13:52:13 - Feat.: - Title: Rusko a Čína diskutujú o pôžičkách v jüanoch. Nič však nie je rozhodnuté, vraví ruský minister financií 02 - Modified: 2023-12-22 16:45:46 - Feat.: - Title: Kritický test pre vládu príde o tri týždne. Ak banky potvrdia hrozby, štátna kasa bude v úzkych 03 - Modified: 2023-11-20 09:56:56 - Feat.: - Title: Viac ako päť pôžičiek naraz spláca takmer tretina obyvateľov Slovenska, ukázal prieskum 04 - Modified: 2023-11-02 17:50:42 - Feat.: - Title: Hlavný ekonóm ECB očakáva "mäkké pristátie" ekonomiky, rast pôžičiek sa takmer zastavil 05 - Modified: 2023-10-14 08:58:52 - Feat.: - Title: V raste úročenia existujúcich hypoték sme pod priemerom eurozóny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 06:10