StoryEditor

Burzu ovládla neznáma sociálna sieť. A nikto nevie, prečo

11.07.2014, 11:31
Autor:
redred
Na americkej burze vzbudila rozruch firma Cynku. Jej akcie stúpli o 23 tisíc percent.

Firmy prevádzkujúce sociálne siete často čelia kritike, že ich akcie sú nadhodnotené. Facebook má pomer medzi cenou a zárobky približne na štvornásobku trhu, Twitter ešte ani žiadny zisk nemá. Je to však nič oproti najnovšej americkej záhade menom Cynku.

Tá totiž prevádzkuje stránky sociálnej siete IntroBiz.com, ktorú v podstate nikto nepozná. To jej ale nebráni v tom, aby na neregulovanom vedľajšom trhu cena jej akcií vzrástla z májových 6 centov na štvrtkových uzatváracích 13,90 dolárov. To znamená počas dvoch mesiacov zhodnotenie neuveriteľných 23 tisíc percent. Informáciu priniesol český server ihned.cz.

Pre predstavu: Na to, aby bol dnes človek korunovým milionárom (samozrejme v "papierovej" rovine) stačilo v máji urobiť nákup za 230 dolárov (4600 korún).

Zaujímavé je, že od vzniku spoločnosti až do 16. júna tohto roku sa s akciami takmer vôbec neobchodovalo. Až tento deň sa zrazu zobchodovalo 350 tisíc kusov a od tej doby táto frekvencia viacmenej neustala.

Firma má tak teraz trhovú kapitalizáciu okolo 6 miliárd dolárov, pričom hodnota ich aktív je podľa serveru Techcrunch iba 39 dolárov. Firma nemá žiadne tržby ani zisk, práve naopak, vykazuje stratu. A zamestnáva jediného človeka.

Telefóny celebrít

A aký biznis za firmou Cynku stojí? Na adrese IntroBiz.com ponúka záujemcom kontaktné informácie na celebrity či osobnosti z biznisu. A náležite ich spoplatňuje. Informácie na kontakty vedúce k Leonardovi DiCapriovi, Nicole Kidman alebo Johnymu Deppovi stoja päťdesiat dolárov. Podľa amerických médií pritom nejde priamo o telefónne čísla hercov, ale o kontakty na ich agentov, právnych zástupcov alebo hovorcov.

O poznanie drahšie sú kontakty na konzultantov, napríklad z oblasti práva alebo aj fitness. Tie stoja už stovky dolárov. Podľa webu sa predaje týchto informácií pohybujú v jednotkách, u celebrít maximálne v niekoľkých desiatkach. Veľa kategórií, je navyše úplne prázdnych.

Prečo teda práve akcie tejto firmy zažívajú teraz taký úspech, nie je jasné. Informácie, ktoré sa o firme podarilo americkým redakciám zistiť, záhadu neosvetľujú, práve naopak. Podľa Financial Times firma zamestnáva jediného človeka a v dokumentoch vyplnených na základe zverejňovanie povinných informácií neuvádza žiadny príjem od svojho vzniku v roku 2008. Naopak Cynku hlási kumulovanú stratu 1,5 milióna dolárov (asi tridsať miliónov korún).

CNN Money zase uvádza, že sa firmu sídliacu vo floridskom Miami pokúšala kontaktovať, ale pokusy vždy skončili len v hlasovej schránke. Bez následnej reakcie. K prípadu rastu, ktorý dáva spomenúť na technologickú bublinu prelome milénia, sa nijako nechceli vyjadriť ani zástupcovia americkej Komisie pre cenné papiere (SEC).

Veľký podvod?

Je pravda, že od SEC toto správanie nie je až také alibistické. Cynku sa totiž neobchoduje na žiadnej z verejných búrz, ale v takzvanom režime "over the counter" (OTC). To znamená, že ide o spôsob obchodovania, kedy jednotliví účastníci vyjednávajú podmienky priamo medzi sebou, bez účasti oficiálnej inštitúcie, ktorá by za trh zodpovedala.

Situáciu príliš neosvetľuje ani šéf OTC Markets Cromwell Coulson, ktorý bol pre Financial Times pochopenie povedať iba, že "sa deje očividne niečo hanebné" a že očakáva skorý zákaz obchodovania s týmto titulom.

01 - Modified: 2006-08-01 11:15:00 - Feat.: 0 - Title: Sporitelia majú na účtoch v DSS už vyše 18,78 mld. Sk
01 - Modified: 2024-04-16 18:16:10 - Feat.: - Title: Požiar historickej budovy burzy v Kodani je pod kontrolou. Postavia ju nanovo 02 - Modified: 2024-03-28 20:52:24 - Feat.: - Title: Akcie v USA dnes uzavreli bez väčších zmien, za celý štvrťrok výrazne vzrástli 03 - Modified: 2024-03-20 21:21:44 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, Fed tento rok počíta so znížením úrokov o 0,75 percentuálneho bodu 04 - Modified: 2024-03-20 19:20:32 - Feat.: - Title: Index S&P 500 sa prvýkrát dostal nad 5200 bodov 05 - Modified: 2024-03-15 20:35:07 - Feat.: - Title: Americké akcie oslabovali na čele s technologickými podnikmi
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 07:25