StoryEditor

Prevody peňazí zažívajú revolúciu. Estónsky startup sa ich naučil obchádzať

26.12.2015, 23:00
Autor:
kokikoki

Estónsky startup podniká revolúciu v prevodoch peňazí. Na poplatkoch za peňažné prevody vďaka nemu klienti platia niekoľkonásobne menej. Banky vznikajúcu službu pozorne sledujú, môže ich totiž už čoskoro pripraviť o časť príjmov.

Transferwise, ktorý založila dvojica mladých podnikateľov z Estónska - Taavet Hinrikus a Kristo Kaarman - využívajú ľudia, ktorí posielajú peniaze na zahraničné účty. Klient služby platí pri prevode peňazí až osemnásobne nižší poplatok.

Peniaze neopúšťajú krajinu

"Princíp služby je pomerne jednoduchý. Na jednej strane stoja klienti, ktorí chcú platiť napríklad z Česka do Nemecka. V tú istú chvíľu chcú platiť klienti z Nemecka do Česka. Pretože oba typy transakcií by mali prebehnúť v podobnej chvíli, nie je potrebné peniaze zbytočne konvertovať z jednej meny do druhej. Peniaze, ktoré zaplatili klienti v Česku, sú použité na vyplatenie klientov v Česku, ktorým sa platí," opisuje pre iDNES.cz model fungovania služby analytik Home Credit Michal Kozub.

Zjednodušene povedané, peniaze neodchádzajú z krajiny, ale kolujú stále v nej. Vôbec teda nedochádza ku zmene každej jednej transakcie, ako je tomu v prípade bankových prevodov.

Neohrozuje naše banky

Túto službu ako konkurenciu alebo ohrozenie na naše banky nevnímajú. "TransferWise funguje od roku 2011 s licenciou v UK (nemalo by ísť o estónsky startup) a je zameraná na fyzické osoby. Pri prevodoch v EUR je VÚB, ako aj iné banky, lacnejšia ako táto služba. Zároveň pri prevodoch v EUR je predpoklad, že táto služba nie je celkom v súlade s európskou legislatívou. V národných menách krajín EU/EHP síce môže byť lacnejšia, aj kurz by mal by byť výhodnejší ako v banke, banka však svoje služby poskytuje v rámci rôznych balíčkov," objasňuje hovorkyňa VÚB banky Alena Walterová.

Ako najväčšiu nevýhodu tohto startupu vidi hovorkyňa Tatra banky Zuzana Povodová v tom, že "sa zameriava iba na jednu konkrétnu službu. Osobitne sa význam oblasti zahraničného platobného styku a konverzných platieb po zavedení SEPA regulácie znížil."

Na Slovensku táto služba nie je zatiaľ populárna. Jedna z najväčších bánk Tatra banka, službu Transferwise na našom trhu zatiaľ neregistruje.

Kedy sa oplatí

Do výšky ekvivalentu troch tisíc libier je služba úplne bezplatná. Pri vyššej sume je poplatok vo výške pol percenta. Normálne sa pohybuje okolo piatich percent. Služba je preto veľmi populárna u zamestnancov zahraničných firiem, ktorí si do domovskej krajiny posielajú celé výplaty.

Čo sa týka budúcnosti u nás tak podľa Walterovej sa to oplatí hlavne fyzickým osobám pri pravidelných prevodoch, ak sa protistrana nachádza v inej krajine EU (štúdium, práca a pod.)

01 - Modified: 2007-12-13 05:36:00 - Feat.: 0 - Title: Filmové štúdia počítajú finančné škody
01 - Modified: 2024-05-15 14:03:40 - Feat.: - Title: Estónsko schválilo zákon o použití ruského majetku na úhradu vojnových škôd 02 - Modified: 2024-05-13 14:34:01 - Feat.: - Title: Európske banky znížili svoju expozíciu voči Rusku o polovicu, hlási ECB 03 - Modified: 2024-05-04 18:15:43 - Feat.: - Title: Estónsku rastie sebavedomie. Hovorí o blokáde proti Rusku v Baltskom mori 04 - Modified: 2024-04-30 07:54:07 - Feat.: - Title: Banky na Slovensku aj po zavedení špeciálnej dane zvýšili čistý zisk, minulý rok bol v ráde miliárd 05 - Modified: 2024-04-29 12:47:01 - Feat.: - Title: Ako banky Západu zarábajú miliardy na biznise v Rusku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 20:55