StoryEditor

Čech si vytvoril v Európe novú krajinu. Žiť v nej chce štvrť milióna ľudí

22.04.2015, 11:59

Majú hymnu, vlajku aj štátny znak. Český aktivista Vít Jedlička (na snímke) založil vlastnú krajinu na území, ku ktorému sa nikto nepriznáva. O občianstvo v Liberlande sa už pritom prihlásilo štvrť milióna ľudí a písali o ňom aj svetové médiá. 

V statuse na svojom Facebooku Liberland píše, že prezident krajiny má desiaty žiadostí o rozhovory s veľkými svetovými médiami. 

Územie nazvané Liberland, ktoré aktivista a člen českej Strany slobodných občanov Vít Jedlička pokladá za nový štát, eviduje štvrť milióna žiadostí o občianstvo. Malé územie sa nachádza medzi Chorvátskom a Srbskom. Obe krajiny o neho vedú dlhoročný spor a momentálne ide o takzvanú krajine nikoho.

Jedlička o vysokom počte záujemcov informoval v utorok. Medzinárodný právnik Vladimír Balaš sa domnieva, že celá akcia je skôr recesia. Podľa neho nie je možné predpokladať, že by o územie neprejavil žiadny z okolitých štátov záujem.

Slobodná republika Liberland
Podľa Jedličku, ktorý "Slobodnú republiku Liberland" vyhlásil 13. apríla, môže z hľadiska medzinárodného práva štát existovať aj bez toho, aby ho uznal akýkoľvek iný štát. Zástupcovia Chorvátska a Srbska sa podľa neho k vzniku Liberlandu nevyjadrili. "Povedali, že to nebudú komentovať a my ich nekomentovanie tiež nekomentujeme," uviedol Jedlička.

Podľa ústavných a medzinárodných právnikov je ale vznik nového štátu v Európe veľmi nepravdepodobný. "Ten novovzniknutý štát musí obhájiť svoju existenciu, a to si myslím, že štát sa samozvanými občanmi a vládcom asi ťažko môže," povedal Balaš. "Štát vzniká tak, že je schopný sa presadiť, ale tu v tom prípade je to skôr recesia," dodal.

Kde sa nachádza Liberland

Voľný trh bez zásahov štátu
Územie by podľa Balaša nesmelo patriť nikomu inému a taký prípad je podľa neho v Európe nepravdepodobný. "To by musel nejaký štát úplne vymrieť," podotkol. Ústavný právnik Václav Pavlíček doplnil, že obdobných pokusov bolo v histórii viac a pri ich posudzovaní sa vychádzalo z faktickej moci nad daným územím a z medzinárodných právnych aktov.

Život v Liberlande by sa podľa Jedličku mal riadiť princípmi voľného trhu a minimálnych zásahov štátu do života občanov. Zároveň má podľa neho diplomatické zastúpenie v už desiatich krajinách sveta. "Je to záležitosť na dlhšiu trať, trvá to niekoľko dní, než sú vôbec nóty ministerstvám doručené," povedal. 

Republiku Liberland Jedlička vyhlásil na území zvanom Siga nachádzajúcom sa západne od srbského mesta Sombor. O miesto v meandre Dunaja Chorvátsko ani Srbsko údajne nejaví záujem. Jedlička sa odvoláva napríklad na reportáž srbského serveru B92.net alebo trinásť rokov starú štúdiu vedcov z univerzity v Durhame. Chorvátsko podľa týchto informácií pokladá za hranice historickú katastre obcí, Srbsko naopak rieku Dunaj. Tá ale v minulosti zmenila koryto a vzniklo tým územie o veľkosti siedmich kilometrov štvorcových, ktoré Jedlička zabral.

O občianstvo v Liberlande môžete požiadať na webe projektu www.liberland.org

01 - Modified: 2007-05-16 08:01:00 - Feat.: 0 - Title: Distribučky veria, že právne rozčlenenie firiem stihnú
01 - Modified: 2015-07-12 16:11:20 - Feat.: - Title: Cestujte s HN. Redaktori odporúčajú destinácie, ktoré sa oplatí vidieť 02 - Modified: 2015-06-26 11:35:01 - Feat.: - Title: Toto o Poľsku potrebujete vedieť 03 - Modified: 2015-05-10 12:42:42 - Feat.: - Title: Čech si chcel v Európe vytvoriť vlastnú krajinu. Chorvátska polícia ho zadržala 04 - Modified: 2015-04-28 22:05:01 - Feat.: - Title: Krása krajiny a kameňa. Nadchnite sa marockou vilou 05 - Modified: 2015-04-06 10:13:23 - Feat.: - Title: Zabudnite na šibačku. Toto sú najzvláštnejšie veľkonočné zvyky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 11:20