StoryEditor

Nad Hongkongom sa zlietajú supy. Chcú zarobiť na nepokojoch

02.10.2014, 12:28
Autor:
slsl
Trhy môžu reagovať prehnane. Panika však podľa expertov nebude trvať dlho.

Kým demonštranti v uliciach Hongkongu bojujú za demokraciu, obchodníci s akciami vymýšľajú, ako na nepokojoch zarobiť. "Tchien-an-men vytvoril príležitosti pre ľudí, ktorí dokázali mať žalúdok na to, aby vybrali nejaké akcie," povedal televízii CNBC šéf investičného oddelenia z Al Frank Asset Management John Buckingham.



"Investori budú čakať na udalosti, ktoré by mohli nastať, a všeobecne platí, že budú reagovať prehnane," dodal Buckingham. Nie všetci však budú chcieť situáciu využiť. "Hongkonské trhy sa v minulosti prepadli pred politickými demonštráciami a vždy boli schopné sa po udalostiach rýchlo spamätať," uviedla spoločnosť Nomura.

Turizmus v ohrození

Banka sa negatívne pozerá aj na hongkonské akcie v oblasti spotreby, nehnuteľností, hoteliérstva alebo leteckej dopravy. Nepokoje by totiž mohli ovplyvniť turizmus alebo služby a odohnať turistov z pevninskej Číny a potenciálnych záujemcov o nehnuteľnosti. Nomura síce vidí príležitosti v páde hongkonských akcií čínskych podnikov, ale nie je sama, kto si uvedomuje širšie riziká pre miestny trh. Goldman Sachs už má tiež málo aktív na hongkonskej burze.

"Ak zostane súčasná politická situácia rovnaká dlhší čas alebo sa ešte zhorší, dôsledky by mohli trvať po celý štvrtý štvrťrok, ktorý je kvôli Vianociam vrcholom sezóny," uviedol pre CNBC analytik BNP Paribas Patrick Wong. Akcie sa tento týždeň prepadli o viac ako štyri percentá. Index Hang Seng sa tento týždeň prepadol o 3,1 percenta. Minulý týždeň, predtým ako polícia použila slzný plyn a obušky, predstavoval pokles indexu 2,6 percenta.

Japonské makroekonomické údaje v utorok ukázali, že výdavky domácností a priemyselná výroba boli na horšej ako očakávanej úrovni, maloobchodné predaje naopak prekonali očakávania. Index HSBC China manufacturing za mesiac september vyšiel na hodnote 50,2 bodov, bez zmeny oproti mesiacu auguste.

Oslavy a protesty

Hongkonské trhy sú v stredu a vo štvrtok zatvorené kvôli oslavám 65. výročia vzniku Čínskej ľudovej republiky. Protesty v Hongkongu pokračujú. Davy mladých prúdili v stredu k námestiu, kde sa komunistickí predstavitelia a vodca Leung Čchun-jing zúčastnili ceremoniálu pri príležitosti osláv.

Demonštranti zastavili bežnú prevádzku v meste. Neodradila ich ani silná nočná búrka, ráno sa mesto už prebudilo do slnečného dňa. Predáci protestného hnutia vzhľadom na obavy z možných provokácií vyzvali účastníkov protestov, aby nijako nerušili slávnostné vztýčenie vlajky na prístavnom nábreží. Ceremoniál potom skutočne prebehol v pokoji, aj keď časť študentov dávala pri štátnej hymne hlasno najavo svoju nevôľu.

01 - Modified: 2022-04-29 06:43:35 - Feat.: - Title: Slovák z lockdownového Šanghaja: Štát o situácii neinformuje transparentne. Pred budovami vystavali klietky 02 - Modified: 2022-04-01 07:43:45 - Feat.: - Title: Muž žije 14 rokov na letisku. Utiekol od prísnej ženy, aby mohol piť a fajčiť 03 - Modified: 2022-03-22 08:21:11 - Feat.: - Title: Pád čínskeho lietadla so 132 pasažiermi zrejme nikto neprežil. Odborník vysvetľuje, čo sa mohlo stať 04 - Modified: 2022-01-04 07:08:16 - Feat.: - Title: Hongkonský súd odsúdil prodemokratickú aktivistku. Zo slobody slova ste urobili zločin, tvrdí Hang-tung 05 - Modified: 2021-12-09 08:57:09 - Feat.: - Title: „Zahrmelo“ a začalo pršať. Čína pred výročím strany zmenila počasie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 22:28