StoryEditor

Čínska kríza je nevyhnutná. Čím skôr príde, tým lepšie

13.07.2014, 00:00
Finančná kríza v Číne už je nevyhnutná. Ak príde čoskoro, jej dôsledky môžu byť obmedzené.

Zakladateľ nezávislej výskumnej spoločnosti RealEconomics.com Prasenjit Basu v komentári pre Financial Times považuje čínsku finančnú krízu za nevyhnutnú. A čím viac sa jej bude tamojšia vláda snažiť zabrániť, tým horšie následky nakoniec bude mať. 

Finančná kríza v Číne už je podľa neho nevyhnutná. Ak príde čoskoro, jej dôsledky môžu byť obmedzené. Pokiaľ ale bude vláda používať ďalšiu stimuláciu preto, aby oddialila deň zúčtovania, do niekoľkých rokov nastane vážny kolaps. Krajina sa totiž nachádza uprostred najväčšej monetárnej expanzie v histórii. 

Agregát M2 sa za posledných šesť rokov strojnásobil. To je v porovnaní so Spojenými štátmi štvornásobná expanzia. Tá predstavuje čiastočne príčinu mimoriadne vysokého rastu čínskej ekonomiky, ktorý však teraz naráža na demografické trendy. 

Minulý rok došlo prvýkrát k poklesu populácie v produktívnom veku. V nasledujúcich dvoch desaťročiach by tento trend mal pokračovať. Ak sa miera zapojenia nezvýši, bude Čína zápasiť s nedostatkom pracovnej sily. Ak by chcela udržať rast HDP na úrovni prevyšujúcej sedem percent, produktivita by musela rásť o šesť až sedem percent ročne. 

A to je dosť ambiciózny cieľ najmä pri krajine, kde sektory intenzívne využívajúce prácu predstavujú viac než polovicu ekonomiky. Tú tiež trápi nadmerná kapacita vo väčšine priemyselných sektorov. 

Aj napriek tomu prebieha ďalší silný rast investícií. Dobrým príkladom je oceliarstvo, kde je asi tretina kapacít nevyužitých. Dáta týkajúce sa čínskeho rastu sú teraz zavádzajúce, produkt sa niekedy vyrába bez toho, aby po ňom existoval dopyt. Ako ďalší príklad možno uviesť trh s bývaním s jeho vysokou ponukou luxusných nehnuteľností, ktoré si nikto nemôže dovoliť. Na vyčistenie trhu treba prudkého poklesu cien, ktorý ale odnesú banky. 

Čína tiež dosahuje obrovských prebytkov platobnej bilancie, čo niekto pokladá za pozitívum. Zahraničné peniaze prúdia do krajiny, oveľa menej ich tečie von. Prebytky Číny dosiahnuté v posledných desiatich rokoch sú oveľa vyššie ako prebytky Japonska v 80. rokoch. 

Teda v rokoch, kedy sa tam vytvorila ničivá bublina. V Číne by teraz malo dochádzať k prudkému posilňovaniu meny, tá je ale naviazaná na dolár a výsledkom sú obrovské devízové ​​rezervy. Ak by teraz krajina otvorila kapitálový účet, zvýšil by sa celkový tok peňazí a vláda by stratila nad systémom kontrolu. To si nemôže dovoliť. 

Čína sa nachádza v nestabilnej situácii. Môže tam byť ešte nejakú dobu. Čím dlhšie to tak bude, o to horšie budú následky. Priemysel už teraz trpí klesajúcimi cenami. Ak sa má krajina vyhnúť deflačnej špirále, musí Čína prestať užívať lieky neustálej stimulácie.

01 - Modified: 2006-08-02 10:51:16 - Feat.: 0 - Title: Nastal správny čas na nákup akcií
01 - Modified: 2022-04-29 06:43:35 - Feat.: - Title: Slovák z lockdownového Šanghaja: Štát o situácii neinformuje transparentne. Pred budovami vystavali klietky 02 - Modified: 2022-04-01 07:43:45 - Feat.: - Title: Muž žije 14 rokov na letisku. Utiekol od prísnej ženy, aby mohol piť a fajčiť 03 - Modified: 2022-03-22 08:21:11 - Feat.: - Title: Pád čínskeho lietadla so 132 pasažiermi zrejme nikto neprežil. Odborník vysvetľuje, čo sa mohlo stať 04 - Modified: 2021-12-09 08:57:09 - Feat.: - Title: „Zahrmelo“ a začalo pršať. Čína pred výročím strany zmenila počasie 05 - Modified: 2021-12-01 20:38:38 - Feat.: - Title: Čína robí dodávateľom ďalšie vrásky. Prestala poskytovať údaje o polohe lodí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 08:03