Peter Pellegrini. FOTO: HN/Miroslav Gruber
StoryEditor

Hlas navrhuje povinné výjazdy vlády a jedno percento z HDP pre regióny, chce sociálne Slovensko

18.09.2023, 14:56
Autor:
TASRTASR

Pre Hlas-SD je dôležité budovanie silného štátu, a to aj v sociálnej oblasti. Strana sa chce v rámci svojich priorít venovať aj mladým ľuďom a rodinám s deťmi.

Kombinácia dobrých sociálnych opatrení, povinných výjazdov vlády do všetkých okresov Slovenska a dodatočných investícií do regionálnych projektov na úrovni jedno percento hrubého domáceho produktu ročne je správny mix, aby sa Slovensko nasledujúce štyri roky posunulo skokovo dopredu. Vyhlásil to v pondelok na tlačovej konferencii predseda mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini.

"Aby ľudia videli priamo pred svojimi očami, ako sa im krajina mení k lepšiemu a ich život naozaj zlepšuje. Ak to bude pokračovať ako doteraz, tak sa Slovensko nikde nepohne a vzďaľovanie sa od priemernej úrovne Európskej únie sa ešte prehĺbi," upozornil s tým, že Slovensko v posledných rokoch chudobnie a tento trend je potrebné zvrátiť.

image

OĽANO aj SaS skončili mimo parlamentu, slabne aj Republika (prieskum)

Pre Hlas-SD je dôležité budovanie silného štátu, a to aj v sociálnej oblasti. Pripomenul viaceré priority strany, s ktorými pôjde do rokovaní o zostavení budúcej vládnej koalície po septembrových parlamentných voľbách. Jednou z najdôležitejších je zavedenie plnohodnotného 13. dôchodku vo výške priemernej penzie. V súčasnosti to predstavuje sumu 640 eur.

"Je to pre Hlas prioritou, od ktorej nie sme schopní ani ochotní ustúpiť a bude to jedna z prvých a hlavných podmienok vyjednávania vstupu do akejkoľvek vládnej koalície," zdôraznil Pellegrini.

Jeho strana je takisto presvedčená, že sociálne istoty by si zaslúžili vyššiu právnu ochranu, ako iba obyčajným zákonom. "Budeme sa snažiť nájsť v novom parlamente podporu viac ako 90 poslancov a niektoré vybrané sociálne istoty a práva ľudí zaviesť aj do ústavy," avizoval predseda Hlasu-SD.

image

Bitka dvoch politikov, úplatky u daniarov a migranti v uliciach hlavného mesta (Brífing HN)​

Spomenul napríklad nárok na dôstojný dôchodok, nárok na dovolenku, primeranú mzdu a pracovný čas, či garantovanú rovnakú odmenu za rovnakú prácu pre mužov a ženy.

Strana sa chce v rámci svojich priorít venovať aj mladým ľuďom a rodinám s deťmi. "Chceme zaviesť tzv. rodinnú kartu. Aby každá rodina, ktorá vychováva deti, mala takúto špeciálnu kartu, ktorá umožní získavať zľavy na služby, ktoré poskytuje štát, mesto alebo obec," priblížil Pellegrini.

Pre mladých ľudí by zase chceli presadiť štartovací balíček do dospelosti v hodnote niekoľkých desiatok tisíc eur. "Keď sa občan dožije konkrétneho veku a má ukončený nejaký typ vzdelania, dostane od štátu vyššiu jednorazovú nenávratnú pomoc, ktorú bude môcť použiť na začiatok svojho podnikania, alebo si splatí dlhy, ktoré mu mohli vzniknúť počas štúdia, alebo to bude základ na získanie jeho nového bývania," spresnil líder Hlasu-SD. Štát by im mal tieto prostriedky akumulovať už detstva formou sporiacich účtov v Štátnej pokladnici.

01 - Modified: 2023-09-18 12:16:24 - Feat.: 1 - Title: OĽANO aj SaS skončili mimo parlamentu, slabne aj Republika (prieskum) 02 - Modified: 2023-09-17 13:06:18 - Feat.: 1 - Title: Pellegriniho Hlas urobí všetko pre premiérsky post, progresívci chcú mobilizovať nerozhodnutých 03 - Modified: 2023-09-17 12:55:57 - Feat.: 1 - Title: Najnovší prieskum Focusu: Progresívci znížili náskok Smeru, Matovič a Kollár by boli mimo parlamentu
01 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 02 - Modified: 2024-04-22 16:30:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho kar: Zradcovia si u Fica neškrtnú. O čo sa hrá v Hlase? 03 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Totálna vojenská diktatúra, vzbura regiónov i nástup radikálnych nacionalistov. Aké tri scenáre hrozia Rusom? 04 - Modified: 2024-04-15 11:16:59 - Feat.: - Title: Pellegriniho Hlas sa rozhodol. Za šéfa parlamentu nominuje Rašiho 05 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 13:56