Na snímke prezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová počas tlačovej konferencie o minimálnej mzde po rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR v Bratislave 21. augusta 2023. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Musíme dopĺňať pracovníkov zo zahraničia, migráciu pracovnej sily však treba regulovať

23.08.2023, 10:53
Autor:
TASRTASR

Pozície, ktoré nevieme obsadiť medzi domácimi pracovníkmi, musíme zapĺňať zahraničnými. Ide najmä o hotelierstvo, obchod, služby či ošetrovateľstvo.

V niektorých odvetviach, ako sú hotelierstvo, obchod, služby či ošetrovateľstvo, čelí Slovensko paradoxu - pozície, ktoré nevieme obsadiť medzi domácimi pracovníkmi, musíme zapĺňať zahraničnými.

Migrácia pracovnej sily však musí byť regulovaná a nesmie vytvárať spoločenské, sociálne či ekonomické napätie. V stredu na to upozornila Konfederácia odborových zväzov Slovenskej republiky.

Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily i nezáujem o pozície

Tripartita tento týždeň rokovala o možnosti udeliť národné vízum vybraným skupinám štátnych príslušníkov tretích krajín vo vybraných zamestnaniach v oblasti priemyslu.

Potreba prijatia tejto právnej úpravy vychádza z naliehavosti situácie pri niektorých povolaniach, ktoré sú dlhodobo identifikované ako zamestnania s nedostatkom pracovnej sily. Podľa slovenských zamestnávateľov je za tým nedostatok kvalifikovanej domácej pracovnej sily, ale aj nezáujem o ponúkané pracovné pozície.

"V protiváhe k jednostrannému trendu v posudzovaní konkurencieschopnosti a napredovaní hospodárstva výlučne na základe makroekonomických údajov a rôznych hodnotení stavu podnikateľského prostredia je potrebné v súčasnosti hovoriť aj o stave zamestnaneckého prostredia a o tom, že udržateľný a rovnovážny rast je čoraz viac závislý od práce kvalifikovaných a aj finančne motivovaných zamestnancov," uviedla prezidentka združenia Monika Uhlerová.

image

Nemá kto pracovať a plat nie je problémom. Väčšina firiem na Slovensku nového kolegu nájsť nevie

Môže za to aj dlhodobo neudržateľný ekonomický model

Jednou z príčin nízkych príjmov a následného odlevu pracovnej sily je podľa Konfederácie odborových zväzov charakter ekonomického modelu, ktorý bol dlhodobo postavený na lacnej pracovnej sile a vysokom objeme odpracovaných hodín.

Ide aj o nízku mieru inovácií, odkázanosť na priame zahraničné investície, nedostatočný vzdelávaci systém i zanedbané celoživotné vzdelávanie.

Časť riešení však môžu poskytnúť aj zamestnanci, mali by si pýtať viac peňazí prostredníctvom kolektívneho vyjednávania.

"Nízka úroveň miezd sa následne pretavuje aj do príjmov rozpočtov verejnej správy a systémov sociálneho zabezpečenia alebo pomoci. Tento model sa už vyčerpal. Riešenia preto musia vychádzať najmä z nového rastového modelu postaveného na inováciách, investíciách do nových technológií, vzdelávaní, výskume a vývoji," povedala Uhlerová.

Nedostatok pracovnej sily spôsobujú rôzne faktory. Problémom je aj relatívne málo zamestnaných pracovníkov na skrátené úväzky. Krátka pracovná doba však nie je obľúbená zo strany zamestnávateľov pre vysoké daňovo-odvodové náklady.

"Aktuálne prijatou právnou úpravou riešime len naliehavú situáciu pri niektorých povolaniach, ktoré sú dlhodobo identifikované ako zamestnania s nedostatkom pracovnej sily, avšak problémy vyplývajúce z ekonomického modelu Slovenska pretrvávajú," dodalo združenie. 

01 - Modified: 2023-08-16 11:52:29 - Feat.: 1 - Title: Dvaja investori chcú v Lučenci vytvoriť 400 pracovných miest 02 - Modified: 2023-07-30 10:05:36 - Feat.: 1 - Title: Podľa analýzy môže až 33 percent pracovných miest na Slovensku nahradiť umelá inteligencia 03 - Modified: 2023-07-19 18:56:08 - Feat.: 1 - Title: Trh práce sa mení. Obstojíme v zápase o pracovné miesta budúcnosti? 04 - Modified: 2023-07-18 16:00:00 - Feat.: 1 - Title: Európa výrazne zaostáva, ľudia chudobnejú. Netlačte na rast miezd, len to zhoršíte, radí ekonóm
01 - Modified: 2024-03-21 16:14:43 - Feat.: - Title: Paradox s inzerátmi. Firmy hlásia najväčší personálny problém za dva roky, no ľudia zas reagujú extrémne 02 - Modified: 2024-03-11 13:37:14 - Feat.: - Title: Zastrašovanie a manipulácia. Šéfka odborov zaslala Dellu otvorený list kvôli výpovediam pre odborárov 03 - Modified: 2024-02-12 13:03:03 - Feat.: - Title: Za polovicu straty pracovných miest v minulom roku bol zodpovedný priemysel, zhodujú sa analytici 04 - Modified: 2024-02-06 20:06:01 - Feat.: - Title: Výrobca domácich spotrebičov Miele zvažuje zrušenie až 2700 pracovných miest 05 - Modified: 2024-02-02 15:23:02 - Feat.: - Title: Z robotníkov sú vojaci, ekonomika utrpela. Rusko vytvorilo viac ako pol milióna pracovných miest v obrane
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 12:18