Gabriela Matečná. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

SNS chce zastaviť nízke clo pre Mercosur. Bojí sa rizika pre slovenských spotrebiteľov

18.08.2023, 12:09
Autor:
TASRTASR

Obsahom dohody medzi Európskou úniou a Mercosurom, v ktorom sú združené štáty Južnej Ameriky Brazília, Argentína, Paraguaj a Uruguaj, je výrazné zníženie existujúcich vysokých colných sadzieb.

Mimoparlamentná SNS je zásadne proti uzatvoreniu medzinárodnej obchodnej dohody medzi Európskou úniou a juhoamerickými krajinami združenými v Mercosure.

Táto dohoda by otvorila európsky trh na bezcolný dovoz juhoamerických poľnohospodárskych a potravinárskych produktov. Vzhľadom na skúsenosti s brazílskou kuracinou SNS odmieta zvyšovanie rizika pre slovenských i európskych spotrebiteľov.

Brazílska kuracina

"Rovnako ako v roku 2016 som hlasovala proti a v roku 2019 som bola pripravená na rade ministrov poľnohospodárstva zablokovať dohodu s Mercosurom, rovnako by ju SNS blokovala aj keby bola vo vláde. Na Slovensku máme živú skúsenosť s brazílskou kuracinou injektovanou lepidlami dovezenou cez holandské prístavy na spoločný trh. Je neakceptovateľné, aby Európska únia pre biznis nadnárodných koncernov takto ohrozovala európskych spotrebiteľov," povedala Gabriela Matečná, bývalá ministerka pôdohospodárstva.

image

Únia chce uchmatnúť Latinskú Ameriku Číne a Rusku

Pripomenula, že aktuálny brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva má záujem uzavrieť rokovania s Európskou úniou o tejto dohode, a dokonca o tom rokoval s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou v Bruseli.

Obsahom dohody medzi Európskou úniou a Mercosurom, v ktorom sú združené štáty Južnej Ameriky Brazília, Argentína, Paraguaj a Uruguaj, je výrazné zníženie existujúcich vysokých colných sadzieb.

Zrušenie cla

Európska únia má zrušiť clá na dovoz 82 percent poľnohospodárskych dovozov z krajín Mercosuru a ten na 93 percent colných položiek týkajúcich sa vývozu agropotravinárskych výrobkov z Európskej únie.

"Nechceme, aby sa Slovensko stalo potravinovým smetiskom. Naše skúsenosti za posledných 10 rokov preukazujú, že potravinové škandály nevznikajú u nás, ale nebezpečné potraviny sú k nám dovezené. Či už ide o fipronilové vajcia pôvodom z Holandska, brazílsku kuracinu či časté potravinové škandály z Poľska. Sme preto absolútne proti rušeniu ciel na potraviny a komodity potravinového obchodu s krajinami Južnej Ameriky. Okrem toho, environmentálny dosah takéhoto obchodu by bol proti ekologickej politike únie," dodala Matečná.

image

Brazílsky prezident verí v skorú dohodu EÚ so skupinou Mercosur

"Jedným z najdôležitejších cieľov ministerstva pôdohospodárstva je, aby sa k slovenským spotrebiteľom dostávali zdravé, bezpečné a kvalitné potraviny. Ministerstvo dbá nato, aby  potraviny dovážané zo všetkých tretích krajín boli podrobené prísnej veterinárnej a fytosanitárnej kontrole v súlade s platnou legislatívou," uviedlo v reakcii na SNS Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Agrorezort poznamenal, že problematika dohody o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Mercosurom je na Slovensku v kompetencii Ministerstva hospodárstva, pričom rokovania so štyrmi štátmi viedla Európska komisia. Ministerstvo hospodárstvo pozíciu SNS k Mercosuru nekomentovalo.

01 - Modified: 2023-07-27 18:00:00 - Feat.: 1 - Title: Hrozí, že krajiny BRICS sa stanú satelitmi Číny 02 - Modified: 2023-07-19 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Únia chce uchmatnúť Latinskú Ameriku Číne a Rusku 03 - Modified: 2023-07-19 10:53:51 - Feat.: 1 - Title: Brazílsky prezident verí v skorú dohodu EÚ so skupinou Mercosur
01 - Modified: 2024-04-27 12:39:28 - Feat.: - Title: Mazák je nedôveryhodná osoba. Neviem, či sa nájde koaličná podpora pre Harabina, vraví Michelko 02 - Modified: 2024-04-26 14:36:46 - Feat.: - Title: Polícia zverejnila po viac ako sto dňoch video z nehody Andreja Danka 03 - Modified: 2024-04-26 09:24:07 - Feat.: - Title: Obnovený proces v korupčnej kauze Slotu prerušili, čaká sa na verdikt Ústavného súdu 04 - Modified: 2024-04-26 11:37:17 - Feat.: - Title: Danko sa pre zdemolovaný semafor dva roky neposadí za volant, dnes upratoval Dúbravku 05 - Modified: 2024-04-25 15:16:59 - Feat.: - Title: Nový návrh SNS: mimovládky majú od stola rušiť úradníci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 11:13