StoryEditor

Sulík predstavil ekonomický program. SaS bude presadzovať rovnú daň aj ústavnú ochranu hotovosti

12.06.2023, 13:50
Autor:
lislis

V energetike chcú liberáli dať jadro na prvé miesto, zrýchliť pripájanie OZE a zvýšiť energetickú efektívnosť. V oblasti dopravy sa strana zameriava na obnovu budov, rekonštrukciu mostov a výstavbu diaľnic.

SaS dnes predstavila druhú časť svojho programu. Minulý týždeň strana ukázala program týkajúci sa spoločenských rezortov a dnes predostrela svoje ekonomické plány. Program je zameraný na oblasti: verejné financie, hospodárstvo, energetika, doprava, eurofondy, potravinárstvo a životné prostredie. 

Ako podotkol líder strany Richard Sulík, každá časť programu prináša programové konferencie, ktorých celkovo trinásť.

1. Verejné financie

Vo verejných financiách má SaS tri priority, tou prvou je presadzovanie rovnej dane vo výške 19 percent. Daňový systém je podľa strany neprehľadný. "Obsahuje množstvo výnimiek špeciálnych sadzieb, špeciálnych daňových režimov a navyše rekordné zvýšenie daňovo-odvodového zaťaženia ekonomiky Slovenska v uplynulej dekáde sa ani zďaleka neprejavilo na lepšom fungovaní správy a viedlo k spomaleniu hospodárskeho rast," uviedol expert SaS pre verejné financie Marián Viskupič.

Strana chce ďalej rozšíriť úlohu Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) aj na posudzovanie efektívnosti verejných politík. Zároveň chce požadovať spätné hodnotenie investičných odporučení ÚHP, aby sa overilo, či ciele a stanovené základné ukazovatele boli skutočne naplnené.

SaS plánuje tiež fiškálnou decentralizáciou podporiť finančnú motiváciu samospráv priťahovať domácich i zahraničných investorov na svoje územie. "Časť ich daňových príjmov bude naviazaná na ekonomické aktivity priamo realizované na ich území," doplnil Viskupič.

Zmeniť takisto chce daňový mix pre samosprávy tak, aby bol naviazaný na výber všetkých troch veľkých daní - dane z príjmu fyzických osôb, dane z príjmu právnických osob a dane z pridanej hodnoty.

Strana SaS podporí ústavnú ochranu hotovosti. Zavedie povinnosť Národnej banky a tiež všetkých 25 komerčných bánk prijímať a vydávať hotovosť. Viskupič však upozorňuje, že strana neplánuje zavádzať povinnosť prijímať hotovosť pre obchodníkov.

image

Skorumpovaný Slota, prekvapivý trest pre šoféra „auta smrti“ a prvé pôrody v Nemocnici Bory (Brífing HN)

2. Hospodárstvo

Ministerstvo hospodárstva mala strana na starosti takmer dva a pol roka a o ich budúcich plánoch informoval bývalý štátny tajomník Ján Oravec.

Za najdôležitejšiu prioritu považuje zvýšenie ochrany podnikateľov "pred nedomyslenými rozhodnutiami vlády a nevyspytateľným parlamentom." 

"Budeme pokračovať v takzvaných kilečkách, teda v osekávaní dnes existujúcej regulačnej záťaže, aby sa urýchlilo čistenie zákonov od zbytočných povinností," povedal Oravec.

Strana predloží návrh na čo najrýchlejšie zavedenie povinnosti pripomienkovať aj poslanecké návrhy zákonov.

SaS plánuje tiež dokončiť regulačnú reformu v exekutíve. Chce zaviesť mechanizmus na znižovanie byrokracie, ktorý je známy ako One-in, two-out, a to odstránením výnimiek a zavedením buď motivácií, alebo sankcií pre ministerstvá.

Ako povedal Oravec, strana chce tiež vykonávať takzvaný susedský test, porovnávanie navrhovaných opatrení s okolitými krajinami, aby slovenské firmy a podnikatelia mali minimálne rovnaké podmienky ako majú ich konkurenti v susedných krajinách. 

3. Energetika 

V energetike chce SaS dať jadro na prvé miesto, zrýchliť pripájanie OZE a zvýšiť energetickú efektívnosť.

"Tak ako sme pohli so spúšťaním tretieho bloku v Mochovciach, tak zvýšime aj dohľad pri štvrtom a to účasťou priamo na stavenisku," uviedol expert SaS pre energetiku Karol Galek  s tým, že prioritou strany bude aj nový blok v Jaslovských Bohuniciach.

Strana je tiež podľa slov Galeka pripravená zaviesť automatický nárok na pripojenie na obnoviteľné zdroje energie. Pre SaS je zároveň prioritou aj vyššia energetická efektívnosť. 

image

Slovensko potrebuje opäť dobiehať Európsku úniu, SaS má na to odborný tím, tvrdí Sulík

4. Doprava

SaS sa v oblasti dopravy zameriava na obnovu budov, rekonštrukciu mostov a výstavbu diaľnic. 

"Štát na Slovensku vlastí približne 10-tisíc budov, ich technický stav je veľmi zlý, niekedy až katastrofálny. Prejavuje sa to napríklad aj vo vysokej spotrebe energií a tým pádom aj financií," povedal expert SaS pre dopravu Ladislav Matejka.

Obnova všetkých štátnych budov by si podľa neho vyžadovala obrovské financie, odhadom na viac ako 7,5 miliardy eur. "SaS má vypracovaný systém obnovy štátnych budov na základe jasných technických a energetických parametrov."

Program SaS tiež plánuje zabezpečiť opravu mostov a výstavu diaľníc.

"Zavedieme jasnú prioritizáciu úsekov diaľníc a rýchlostných ciest. Kritéria nastavíme podľa vyťaženosti daných úsekov, ekonomickej návratnosti, plynulosti dopravy v dotknutých regiónoch či zvýšenia životnej úrovne a zlepšenia životného prostredia," uzavrel Matejka.

5. Eurofondy

Do čerpania eurofondov chce SaS zaviesť princíp tri Z - zjednodušenie, zrýchlenie a zefektívnenie. V projektovom cykle podľa slov Jána Rudolfa treba všetky lehoty skrátiť na polovicu a odstrániť zbytočnú byrokraciu.

Podľa Rudolfa je potrebné zaviesť zjednodušené vykazovanie výdavkov a orientáciu na výsledky. Strana chce minimalizovať dôraz na formálnu stránku projektov.

Eurofondy chce SaS využiť taktiež na skvalitnenie IT služieb na Slovensku. "Webový portál  slovensko.sk nie je dostatočne user friendly, čo mnohých občanov odrádza od jeho používania. Urobíme portál oveľa prívetivejším a jednoduchším na používanie. Orientovaný bude na životné situácie občanov aj podnikateľov," povedal Rudolf.

6. Pôdohospodárstvo a potravinárstvo

V poľnohospodárskom sektore chce SaS urobiť poriadok vo vlastníckych a uživacích právach poľnohospodárskej pôdy. "Rešpektujúc ústavnú ochranu vlastníctva pristúpime k vysporiadaniu pôdy nezistených vlastníkov a k vybaveniu reštitučných nárokov," povedala expertka pre pôdohospodárstvo Jarmila Halgašová.

Cieľom SaS je zfunkčniť trh s pôdou a "dať ju do rúk poľnohospodárom, ktorí na nej vedia efektívne hospodáriť." Ostatnú pôdu prevedie na obce a Slovenský pozemkový fond zruší. 

Strana chce podporiť a zjednodušiť predaj z dvora tak, aby sa lokálne potraviny dostali ľahko k ľudom. "Odstránime byrokraciu pri predaji z dvora a zlegalizujeme zamestnávanie ľudí na nenáročné sezónne práce bez straty dávok," uviedla Halgošová.

SaS plánuje rozšíriť ponuku potravín pri predaji z dvora a zvýšiť množstvo, ktoré sa môže predávať a zároveň zrušiť povinnosť registrácie.

Prioritou strany je tiež sfunkčnenie kontroly verejného stravovania. Na pláne má reformu úradnej kontroly v agropotravinárstve​. Súčasťou zmeny pravidiel výkonu kontroly bude podľa strany aj vytvorenie poradenského systému. Osobitnú pozornosť chce strana venovať aj stravovaniu detí v školských zariadeniach.

image

Slovenskí plynári využili turbulentné ceny plynu. Zarobili rekordnú miliardu eur na derivátoch

7. Životné prostredie

Medzi ekonomické rezorty zaradila SaS aj rezort životného prostredia. "Prerozďeluje obrovské množstvo peňazí a veľká väčšina rozhodnutí má dopad na našu ekonomiku," zdôvodnil predseda strany Sulík.

Efektivita každého jedného opatrenia bude podľa expertky SaS na životné prostredie Anny Zemanovej prepočítaná na schopnosť prinášať maximálny efekt pre zmierňovanie klimatickej zmeny.

"Nie len na úrovni Európskej únii budeme presadzovať stanovovanie klimatických cieľov založených na pravdivých dátach a ich odborných analýzach," uviedla s tým, že strana bude presadzovať aj takzvaný princíp znečisťovateľ platí. 

Prioritou pre SaS ostáva ochrana pitnej vody a environmentálna záťaž.

"Hlavným monitorovacím dlhodobým ukazovateľom pre úspešné riešenia bude posudzovanie environmentálneho zdravia, ktoré do dnešného dňa nie je monitorované," povedala Zemanová.

Významnou prioritou pre stranu je aj problematika odpadového hospodárstva so zameraním sa na cirkulárnu ekonomiku.

01 - Modified: 2023-06-11 22:04:44 - Feat.: 1 - Title: V poslednom čase to bola silná jazda a zmien bolo veľa. Firmy sa sťažujú na Budajov rezort 02 - Modified: 2023-06-10 18:00:02 - Feat.: 1 - Title: Hrozí Ficov comeback? 03 - Modified: 2023-06-10 16:36:53 - Feat.: 1 - Title: Demokrati chcú, aby SaS stiahla novelu, ktorá má zvýšiť zisk zdravotných poisťovní 04 - Modified: 2023-06-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rozdelenie majetku po rozvode: máte nárok na podiel vo firme alebo odmietnutie dlhov? (rozhovor s notárkou) 05 - Modified: 2023-06-09 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Danko pre HN: Tri strany z povolebnej spolupráce vylučujem. Posledný na rozhovor je pre mňa Boris Kollár
01 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 03 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 04 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 05 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 07:58