Donald TrumpReuters
StoryEditor

Ázijské štáty odmietajú krach TTP, hľadajú cesty k zachovaniu dohody

22.11.2016, 11:11
Autor:
ČTKČTK
Budúci americký prezident vyhlásil, že dohoda TTP je pre USA nevýhodná a ostúpia od nej.

Napriek vyhláseniu Donalda Trumpa, že Spojené štáty odstúpia od transpacifickej obchodnej dohody TPP, niektoré ázijské štáty nehodlajú projekt opustiť a hľadajú cesty k jeho zachovaniu. Budúci prezident USA v pondelok vo videoodkaze zverejnenom na serveri YouTube uviedol, že namiesto zmluvy TPP, ktorú považuje za nevýhodnú pre americkú ekonomiku, chce dojednať spravodlivé bilaterálne dohody.

Japonský premiér Šinzó Abe po Trumpovom vyhlásení konštatoval, že TPP bez účasti USA nemá zmysel. Tokijský parlament ale podľa agentúry AP bude pokračovať v ratifikácii dokumentu a bude presviedčať aj ostatných členov projektu, aby TPP neopustili. Aby začala zmluva fungovať, musí ju schváliť najmenej šesť štátov, ktoré budú predstavovať 85 percent hrubého domáceho produktu (HDP) 12 signatárskych krajín.

Pre Japoncov TPP žije

Úrad japonskej vlády dal najavo, že TPP pre Tokio nie je mŕtve. "Pokračuje ďalej v nepovolenom stave. Ak v budúcnosti Kongres USA zmluvu schváli, začne TPP fungovať," povedal predstaviteľ kabinetu Šinpei Sasaki.

Dohodu TPP tento rok vo februári podpísali vedľa Spojených štátov tiež Japonsko, Brunej, Malajzia, Vietnam, Singapur, Austrália, Nový Zéland, Kanada, Mexiko, Čile a Peru. Niektorí signatári môžu podľa AP hľadať cestu, ako sa s neúčasťou USA vyrovnať. Austrálsky minister obchodu Steven Ciobo dnes v Canberre vyhlásil, že TPP by mala fungovať aj bez americkej účasti. Dohodu by podľa neho mohli rozšíriť potrebné dodatky a do projektu by sa mohli zapojiť nové štáty regiónu, napríklad Čína alebo Indonézia.

Čína má vlastný projekt

Singapurský premiér Lee Hsien Loong uviedol, že modifikácia TPP ale nebude ľahká. "Aby ste podpísali nový dokument, musíte ho znovu celý prerokovať. Tak ďaleko zatiaľ nie sme," povedal Loong novinárom.

Čína navyše presadzuje vlastnú verziu obchodného paktu, ktorý s účasťou USA nepočíta. Regionálne všeobecné ekonomické partnerstvo (RCEP), ktoré združuje 16 štátov, ale nepredpokladá otvorenie ekonomík a prijatie spoločných štandardov, skôr sa zasadzuje o zníženie colných bariér. Podľa experta čínskej vlády svokor Tien sa už do projektu RCEP chcú zapojiť nové štáty, napríklad Peru a Čile.

01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 03 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 04 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 05 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 09:11