StoryEditor

Janukovyč chce dohodu s Európskou úniou

12.12.2013, 23:00
Kríza na Ukrajine. Líder krajiny sa však obáva straty ruského trhu. Chce 20 miliárd eur ročne.

Prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč už druhýkrát v priebehu mesiaca mení názor. Ešte v novembri zmaril rokovania o pristúpení krajiny do Európskej únie. Včera však potvrdil, že do únie chce vstúpiť. Podľa šéfky zahraničnej politiky Európskej únie Catherine Ashtonovej Janukovyč „zamýšľa dohodu s EÚ podpísať“. „Verím, že by to mal urobiť čo najskôr, lebo je to podľa mňa v záujme Ukrajiny,“ vyhlásila Ashtonová po včerajšom stretnutí s ukrajinským lídrom.

 

 

Cenu poznajú

Janukovyč odmietol podpísať minulý mesiac zmluvy s úniou. Podľa vlastných slov si Kyjev nemôže dovoliť obetovať obchod s Ruskom. Ako ďalej prízvukoval, Ukrajina by na nevyhnutnú transformáciu ekonomiky potrebovala 20 miliárd eur ročne. „A do roku 2017 potrebujeme približne 160 miliárd eur,“ dodal Janukovyč. Únia však Ukrajine v rámci predvstupovej pomoci ponúka 610 miliónov eur.

Otočenie sa chrbtom Bruselu však vyvolalo masové demonštrácie v metropole krajiny, kde tento týždeň podľa oficiálnych odhadov demonštrovalo až milión ľudí. Okrem vstupu únie žiadali demisiu vlády. Protesty často prerastali do otvorených zrážok s ťažkoodencami, čo si vyžiadalo ťažké zranenia na oboch stranách. S tlakom ľudí narastalo aj naliehanie západných krajín. „Urgujeme ukrajinskú vládu, aby počúvala hlas svojho ľudu, ktorý chce žiť slobodne a v prosperite,“ vyhlásil štátny tajomník Spojených štátov John Kerry. Aj Moskva však prejavila záujem o zblíženie sa s Kyjevom. „Som si istý, že dosiahnutie integrácie v eurázijskej únii len posilní záujem zo strany ostatných susedov, vrátane ukrajinských partnerov,“ vyhlásil včera ruský prezident Vladimír Putin. Kremeľ ponúkol Ukrajine lepšie ceny za plyn, ak príjme pozvanie do eurázijskej únie. Podľa nemenovaného vysokopostaveného diplomata z Moskvy má váhanie Janukovyča pri výbere „správnej“ únie jednoslovné vysvetlenie. „Peniaze!“, ostro prízvukoval pre agentúru Reuters.

Priestor sa zmenšuje

Prezident Ukrajiny však pomaly prichádza o „manévrovací“ priestor. Podľa tamojších médií totiž zahraničný aj domáci tlak spôsobil, že líder prichádza o podporu kľúčových spojencov – oligarchov. Miliardár Viktor Pinchuk napríklad poskytol počas protestov novinárom zadarmo kancelárie v centre Kyjeva. Cieľom bolo údajne dopomôcť k vyhroteniu tlaku na vládu cez médiá. Medzi protivládnymi demonštrantmi sa mihol aj majiteľ najväčšieho výrobcu čokolád v krajine a bývalý minister financií Petro Poroshenko. „Janukovyč je v úrade, lebo ho tam chceli oligarchovia. Ak ho opustia, je s ním koniec,“ povedal pre Bloomberg šéf politologického inštitútu Carnegie Endowment Jan Techau.

01 - Modified: 2005-10-21 08:08:22 - Feat.: 0 - Title: Foto vydania HN - 21. 10. 2005
01 - Modified: 2024-05-03 20:18:13 - Feat.: - Title: Rusi využívajú slabú ukrajinskú obranu a tlačia na tri body. Ich zisk má strategický význam (mapa) 02 - Modified: 2024-05-03 10:03:43 - Feat.: - Title: Ukrajincom sa s obilím darí. Rusi sú na nich prikrátki aj vďaka dvom krajinám z Únie 03 - Modified: 2024-05-02 05:41:37 - Feat.: - Title: Jeden luxusný byt. Zelenskyj odvolal predstaviteľa tajnej služby, ktorého spájajú s korupciou 04 - Modified: 2024-05-01 20:50:11 - Feat.: - Title: Ukrajinský rezort diplomacie predstavil hovorkyňu vytvorenú umelou inteligenciou 05 - Modified: 2024-05-01 17:17:12 - Feat.: - Title: Útoky ruskej armády na východe Ukrajiny si vyžiadali ďalších päť obetí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 03:48