StoryEditor

Maďari našli Bratislavu. Vetria v nej letecký biznis

02.12.2015, 23:00
Hlavné mesto dostane od marca novú leteckú linku do Macedónska. Spoločnosť má v pláne pridávať ďalšie spojenia.

Slovenské nebo sa ďalej rozlietava. Tentoraz si bratislavské letisko môže zapichnúť špendlík do mapy na mieste macedónskeho hlavného mesta Skopje. Maďarská nízkonákladová spoločnosť Wizz Air, ktorá už má na Slovensku bázu v Košiciach a lieta aj z Popradu, ohlásila príchod do Bratislavy práve touto leteckou linkou. „Veríme, že spojenie Slovenska s Macedónskom je silné. Okrem krásnej krajiny a pamätihodností môže slovenských turistov zaujať aj miestna kuchyňa,“ vysvetľuje manažérka korporátnej komunikácie spoločnosti Wizz Air Tamara Mshvenieradze.

Biznis i turisti

Letecká spoločnosť pritom predpokladá obojstranný záujem. Novú linku, ktorá bude lietať v pondelok a piatok, spustí 28. marca a nasadí na ňu lietadlá s kapacitou 180 sedadiel. Cena jednosmernej letenky sa začína na úrovni 9,99 eura, v priemere však cestujúci môžu rátať s približne päťdesiatimi až šesťdesiatimi eurami za jednosmernú cestu. „Akokoľvek zvláštne môže znieť táto linka, dopyt po nej je značný. A to napríklad aj u biznis klientely. Tejto linke veríme,“ uvádza riaditeľ generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Ivan Trhlík. Ten zároveň vyjadril presvedčenie, že ide iba o začiatok vzájomnej spolupráce a spoločnosť by mohla pridať ďalšie spojenia, a to napríklad smerom do juhovýchodnej Európy či za Čierne more. „Potom by nám ostalo vyriešiť ešte oblasť severnej Európy, najmä Švédsko a Nórsko. Tak by sme mali pokrytý celý kontinent,“ pokračuje Ivan Trhlík.

O potenciáli novej linky hovoria aj analytici, pretože jej otvoreniu musel predchádzať prieskum trhu zo strany Wizz Airu. „Vo všeobecnosti sa linky neotvárajú len preto, že by niekam chceli spoločnosti lietať, ale preto, že majú potenciál,“ konštatuje letecký publicista Petr Kolmann. Na druhej strane ide o nízkonákladovú spoločnosť a v prípade, že výsledky linky nebudú zodpovedať jej predstavám, môže ju rýchlo zavrieť. „Takže potenciál linka určite má, ale až budúcnosť ukáže, či sa dlhodobo udrží,“ dopĺňa analytik spoločnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

Rastie počet cestujúcich

Bratislavskému letisku sa tento rok darí nielen v rozširovaní počtu leteckých spojení, ale aj v počte vybavených cestujúcich. Oproti vlaňajšku by to malo byť tento rok minimálne o 280-tisíc pasažierov viac. Vlani letisko vybavilo takmer 1,36 milióna pasažierov. „Ide o 15-percentný rast, čo nás radí medzi najdynamickejšie rozvíjajúce sa letiská vo svojej kategórii. Stojí za tým to, že sme stavili na spoluprácu s Ryanairom. Báza, ktorú tu vytvorili, prináša svoje ovocie,“ hovorí Ivan Trhlík. Írska spoločnosť tento rok pridala nové spojenia do Atén, Berlína a Madridu. Spojenie do Moskvy bude od polovice decembra prevádzkovať spoločnosť Pobeda. V zimnom letovom poriadku sa aktuálne z Bratislavy lieta do 17 destinácií. Zhruba pred rokom ohlasoval svoj vstup na bratislavské letisko letecký dopravca Niki, napokon však príchod zrušil. „Rozvoj letiska súvisí hlavne s ekonomickým rastom danej krajiny, ale aj všeobecne ekonomiky. Vzhľadom na to, že počet pasažierov rastie, tak ide letisko správnym smerom,“ dodáva Tomáš Menčík.

Kam sa v zime lieta z Bratislavy

(25.10.2015 – 27.3.2016)

Praha

Brusel – Charleroi

Atény

Dublin

Berlín

Moskva

Košice

Dubaj

Alghero

Miláno – Bergamo

Rím – Ciampino

Barcelona – Gerona

Madrid

Birmingham

Liverpool

Londýn – Luton

Londýn – Stansted

 

Wizz Air

Maďarská letecká spoločnosť spája 116 destinácií v 38 krajinách. Vo svojej flotile má 63 Airbusov A320 a jeden Airbus A321. Na Slovensku má bázu v Košiciach, odkiaľ ponúka spojenia do Bristolu, Doncasteru, Londýna a Milána, z Popradu lieta do Londýna.

01 - Modified: 2007-11-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nemecko prehodnotí prognózy rastu
01 - Modified: 2024-04-17 16:57:31 - Feat.: - Title: Ryanair očakáva, že Boeing mu dodá 40 lietadiel do polovice júla 02 - Modified: 2024-04-15 10:30:00 - Feat.: - Title: Na dovolenku vďaka vlastným výkalom? Prvá továreň na svete premení ľudské exkrementy na letecké palivo 03 - Modified: 2024-04-08 13:56:56 - Feat.: - Title: Šarlatán, či génius? Vedec sa pred 100 rokmi chválil vynálezom lúča smrti 04 - Modified: 2024-03-06 08:58:14 - Feat.: - Title: Rusi sa tlačia vpred nebezpečnou taktikou. Ukrajinské línie kropia ničivé bomby, ktoré prerazia aj do bunkrov 05 - Modified: 2024-03-04 11:19:37 - Feat.: - Title: Ukrajina očakáva okrídlenú primadonu. F-16 však môže byť bez údržby prekliatím
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 02:32