StoryEditor

O budúcnosti hotela Kyjev rozhodne až súťaž

21.11.2013, 23:11
Rozhovor. Juraj Šaštinský, obchodný riaditeľ Lordship pre Slovensko a Česko, pre HN:

Ak výsledok architektonickej súťaže ukáže, že hotel je neefektívny, budeme sa o tom musieť baviť, tvrdí developer.

Obmedzila vás urbanistická štúdia vo vašich plánoch, ktoré ste mali s Kamenným námestím?

Nepovedal by som, že obmedzila, ale jasne definovala, v akých smeroch môžeme podnikať ďalšie kroky. V minulosti boli pripravené rôzne súťaže, ktoré prišli s návrhom nových výškových budov, a tie neboli určite prijateľné. My sme sa na to pozreli opačne. Povedali si, čo môžeme a čo nemôžeme robiť.

Čo teda plánujete urobiť?

Ak ďalší postup bude v smerovaní vypracovanej štúdie a súťaže, tak sme s tým spokojní. Z dlhodobého hľadiska tento priestor umiera. Hotel Kyjev sme museli zavrieť, pretože je starý a jeho technológia neefektívna. Chceme, aby sa s tým niečo robilo.

Stále platí rozpočet 250 miliónov eur?

Tento rozpočet je len orientačný a jeho presná výška bude predmetom toho, čo súťaž ukáže. Môže sa ukázať, že to bude menej alebo aj viac.

Tvrdíte, že v súťaži nebudete definovať, či sa má Hotel Kyjev zbúrať alebo nie. Dá sa už teraz odhadnúť konečný verdikt?

Hovoriť súťažiacim, čo s ním majú robiť, nechceme. Ak prídu s tým, že sa, bohužiaľ, nedá efektívne využiť, budeme sa musieť o tom rozprávať. Keď mám hovoriť za nás, my ho chceme zachovať, revitalizovať a využiť.

Dokážete si v jeho budove okrem hotelových priestorov predstaviť aj byty alebo kancelárie?

Vo svojej stavebno-technickej časti je to oceľová konštrukcia, ktorá presne určuje, čo sa v ňom dá robiť. Bohužiaľ, nič iné ako hotel tam nemôže byť, možno iba nejaké byty. Na kancelárske priestory je však absolútne nevhodný.

Ozývajú sa vám aktivisti, ktorí bojujú za jeho zachovanie?

Ozývajú sa priebežne. Ich jasná a striktná predstava hovorí o tom, že jedinou možnosťou je zachovať ho v rovnakom stave, v akom je aj teraz. S tým veľa neurobíme. Pokiaľ by však šlo o konštruktívnu debatu, sme otvorení diskusii.

Budete vypisovať až dve architektonické súťaže...

Súťaž na samotný blok bude v našej gescii spolu s mestom. Súťaž pre verejné priestory by malo manažovať mesto. My ako investor len prispejeme financiami, aby sa mohla súťaž zrealizovať. Je to mestský priestor, takže hlavnú úlohu bude hrať mesto.

Uvažovali ste o tom, že vstúpite investorsky aj do druhej súťaže?

Ak zámer ukáže, že vieme priestor ďalej integrovať, nebránime sa tomu, aby sme prispeli. Ťažko sa k tomu vyjadriť, keď nevieme, ako to celé bude vyzerať.

Hotel Kyjev máte od roku 2006. Nie je to pridlho?

Problém nie je na našej strane. Nálady a myšlienky sa menili na strane mesta. Keby sa skôr povedalo, páni, choďte týmto smerom, tak sme oveľa ďalej. Chceme jasné pravidlá, spravme súťaž a z toho sa už konečne niečo ukáže. Trvá to dlho, nie sme z toho nadšení. Bohužiaľ, tým, že je to citlivý priestor, musíme komunikovať s rôznymi orgánmi štátnej správy, z ktorých má každý pripomienku.

Uvažujete po tejto skúsenosti o nejakej ďalšej investícii?

Je bežnou praxou, že komplikované veci trvajú nejaký čas. Neodrádza nás to, je to práca, ktorá nás baví.

01 - Modified: 2005-09-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Axa sa neobáva poklesu zisku pre hurikány
01 - Modified: 2024-03-22 09:00:00 - Feat.: - Title: MrBeast spája sily s Amazonom a ohlasuje najväčšiu hernú šou v histórii. Tisícka súťažiacich bude bojovať o päť miliónov 02 - Modified: 2024-02-27 11:18:33 - Feat.: - Title: Exkluzívny ROZHOVOR so ženíchom Radkom: Z tohto budú súťažiace veľmi sklamané! 03 - Modified: 2024-02-22 10:09:10 - Feat.: - Title: Marek Fašiang priznal čo ho v súkromí dokáže riadne potrápiť. V obchodoch to má ťažké! 04 - Modified: 2024-02-21 14:09:28 - Feat.: - Title: FOTO Pozri si najkrajšie fotografie roka nasnímané pod vodou. Víťaz pre prvenstvo plával až na dno Atlantiku 05 - Modified: 2024-02-15 23:33:46 - Feat.: - Title: Milión v lotérii alebo smartfón za pár stoviek. Možno vás prekvapí, kedy musíte výhru priznať pri platení daní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 19:19