StoryEditor

Spojené štáty môžu byť „vypnuté“ niekoľko týždňov

02.10.2013, 23:57
Zavreté úrady, útlm obchodu a zmrazenie investícií, zamestnanci na neplatenej dovolenke môžu byť realitou.

Zavreté úrady, útlm obchodu a zmrazenie investícií a státisíce štátnych zamestnancov na neplatenej dovolenke môžu byť v Spojených štátoch realitou až niekoľko týždňov. Zhodujú sa na tom politici z radov republikánov aj demokratov. „Nastolený kurz v rokovaniach len poriadne predĺži provizórium v krajine,“ povedal pre médiá kongresman z tábora demokratov Tammy Duckworth.

V hre je takmer bilión dolárov

Americký Kongres, ktorý ovládajú republikáni, naďalej odmieta návrh rozpočtu z pera prezidenta Baracka Obamu. Ich súhlas je však kľúčový pre zrušenie rozpočtového provizória v Spojených štátoch. Hlavnou prekážkou je reforma zdravotného systému Medicare. Zmeny by si vyžiadali náklady, ktoré si podľa republikánov krajina v terajších problémových časoch nemôže dovoliť. Prekáža im hlavne zaťaženie spoločnosti vo forme vyšších nákladov. „V tejto chvíli ťažko predpovedať, kto ustúpi zo svojich pozícií ako prvý. V každom prípade to však môže trvať niekoľko týždňov. Podobne ako pred 17 rokmi, keď to trvalo 21 dní,“ pripomína analytik inštitútu AIER Peter Winkler. Ako však pripomína, ekonomika krajiny prichádza v rozpočtovom provizóriu denne o stovky miliónov dolárov. Odhady ekonómov hovoria o sto až tristo miliónoch. Najviac na to pritom doplatí zbrojársky priemysel. Takmer pol milióna zamestnancov rezortu obrany totiž zostalo na neplatenej dovolenke a každodenné cvičné operácie a nákupy sa zmrazili.

Na muške je Kanada

Podľa odborníkov však na problémy v Spojených štátoch doplatia aj iné krajiny. Hovorí sa hlavne o Kanade. „Jednoducho povedané, zrazí to rast jej ekonomiky až o niekoľko desatín percenta. Záleží na tom, koľko týždňov bude schvaľovanie rozpočtu trvať,“ povedal pre kanadské médiá hlavný ekonóm CIBC Capital Markets Avery Shenfeld. Podľa jeho slov môže krajina zabudnúť na plánovaný 2,2-percentný rast ekonomiky vo štvrtom štvrťroku. Mesačná „odstávka“ Spojených štátov môže oslabiť rast severného suseda až o pol percenta. Trhy už začali tlačiť na kanadský dolár, ktorý sa včera oslabil o pätinu percenta. Doplatiť na to však môže aj Európa, keďže americké colné sklady pracujú v minimálnom režime.

01 - Modified: 2005-07-04 11:29:09 - Feat.: 0 - Title: Porovnanie zhodnotenia
01 - Modified: 2024-05-08 06:34:19 - Feat.: - Title: Vláda bude schvaľovať štátny záverečný účet, zaoberať sa má i sociálnym systémom 02 - Modified: 2024-05-02 18:20:15 - Feat.: - Title: Deficit rozpočtu medziročne vzrástol o miliardu, príjem z daní je vyšší, oznámil rezort 03 - Modified: 2024-05-02 09:51:45 - Feat.: - Title: Varovanie, že si to odskáčeme na dôchodkoch, vláda nevypočula. Bude sa držať európskych, nie našich pravidiel 04 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 05 - Modified: 2024-04-25 12:55:30 - Feat.: - Title: Bude Fico mobilizovať zdroje z dôchodkových úspor?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 19:54