StoryEditor

Vzťahy medzi reťazcami a ich dodávateľmi má vyriešiť zákon

16.12.2007, 11:06
Autor:
TASRTASR
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) opätovne upozorňuje, že pripravovaný zákon o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch nerieši problematiku cien potravín, ani ochrany spotrebiteľa.

Zákon sa práve dostáva do 1. čítania na pôdu Národnej rady (NR) SR.

"Jeho spájanie s týmito atribútmi zbytočne vo verejnosti navodzuje dojem, že vo svojej podstate ohrozuje občanov SR a slobodu podnikania v obchode," uviedol pre TASR tlačový tajomník SPPK Stanislav Nemec. Cieľ novej právnej normy pritom spočíva v odstránení deformácií vo vzťahoch medzi obchodnými reťazcami a ich dodávateľmi, ktoré ohrozujú najmä existenciu malých a stredných podnikateľov vo výrobnej sfére.

Predseda SPPK Ivan Oravec v stanovisku pripomenul, že "s predstaviteľmi veľkých obchodných systémov sme už v minulosti rokovali. Doteraz však žiadny návrh nepredložili a pokračujú v stupňovaní tlaku na dodávateľov potravín rôznymi formami mimocenových úhrad". Navyše začínajú okrem doteraz požadovaných zliav a poplatkov presadzovať do zmlúv aj niektoré nové. "Keďže obchod vo vzájomných vzťahoch dominuje, rokovania nie sú vyvážené a momentálne nevidíme iné riešenie okrem prijatia príslušnej legislatívy," zdôraznila SPPK.

Podľa Oravca argumentovanie podnikateľskou a zmluvnou slobodou v súvislosti so vzťahmi medzi obchodnými reťazcami a ich dodávateľmi v súčasnej situácii "pokrivkáva". Mnohé výrobné prevádzky preto nedokážu čeliť čoraz tvrdšiemu tlaku obchodu. V konečnom dôsledku, dodal, sa týmto vývojom zužuje sortiment a vo viacerých prípadoch aj kvalita výrobkov, čo ochudobňuje spotrebiteľa.

Obchod, zdôraznil šéf SPPK, má však výhodu voči skoncentrovaným potravinárom - pri nesplnení svojich podmienok sa zvyšujú dovozy zo zahraničia. Taký vývoj je z dlhodobého hľadiska pre Slovensko nepriaznivý, pretože ľudia strácajú prácu a spotrebiteľ zaplatí pri dovoze a postupnom vyrovnávaní cien v EÚ viac peňazí za rovnaký alebo podobný tovar.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 17:51