StoryEditor

Úrady bankového dohľadu dostanú právomoci na úkor Fedu

20.09.2007, 09:28
Autor:
TASRTASR

Výbor pre finančné služby Snemovne reprezentantov amerického Kongresu schválil návrh zákona, ktorého prijatie posilní právomoci bankových dohľadov na úkor Fedu, centrálnej banky krajiny.
Je to jeden zo záverov, ktorými americkí zákonodarcovia reagujú na hypotekárnu krízu, spôsobenú poskytovaním úverov osobám s nedostatočným príjmom. Teraz však vystupuje do popredia ďalší faktor. Mnohých klientov vlákali hypotekárne ústavy do úverovej pasce. Agresívnou a intenzívnou inzertnou kampaňou o ľahko dostupných a nízko úročených úveroch presviedčali obyvateľov, aby sa stali ich klientmi. Ale pri podpise zmluvy im zatajili niektoré podstatné fakty.
Zákon, ktorý by mal byť prijatý už v októbri, dá viac právomocí celoštátnemu bankovému dohľadu Úradu pre kontrolu meny (OCC) a Federálnej spoločnosti pre poistenie úverov (FDIC). Obe inštitúcie dohliadajú na činnosť mnohých štátnych bánk.
Bankové dohľady budú môcť napríklad zakázať šírenie nepravdivej reklamy bánk a hypotekárnych ústavov.
Vykonala sa totiž analýza reklamy, v ktorej sa na úvery ponúkali lacné úroky. Ukázalo sa, že vo veľmi mnohých prípadoch úroky po úvodnom období výrazne vzrástli, čím sa mnohí dlžníci so slabšími príjmami dostali do problémov.
Podľa platného zákona môžu teraz centrálna banka a Federálny úrad pre kontrolu hypotekárnych ústavov rozhodnúť len o tom, či sa podnik previnil tým, že pri predaji svojich finančných produktov použil "bezohľadné" praktiky.
V tejto súvislosti povedal predseda výboru snemovne Barney Frank, že doteraz bola v tejto oblasti v zákonoch o úlohe dohľadov OCC a FDIC medzera.
Posilnenie právomocí dohľadov sa hodnotí ako oslabenie pozície Fedu, ktorý má vedúcu úlohu v regulovaní činnosti amerických bánk.
Frank kritizoval bývalého predsedu Fedu Alana Greenspana, že nechcel obmedziť rast pôžičiek osobám so slabšími príjmami. Greenspan namieta, že na to "nedostal" možnosti, aby ho mohol tlmiť.
Informovala o tom BBC na svojej internetovej stránke.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 07:25